Der er noe egent med å få prøve en dings som ikke er lansert ennå. Her ITavisens redaktør Tore Neset med Sonys Tablet S.

Annonse


Hva har denne som iPad ikke har?

IFA/BERLIN (ITavisen.no): Sonys nye Tablet S går rett i strupen på iPad, kanskje mer enn Samsungs Galaxy Tab gjør.

«Fortidslevning» fra 2010
For her snakker vi om ideer som i hvert fall etter Sonys egen mening får iPad til å fortone seg som en «fortidslevning» fra 2010.

Vi er tilbøyelig til å gi dem rett, i hvert fall etter et kort førsteinntrykk her på IFA-messen i Berlin.

Den lille forhøyningen
Det første man merker er ergonomien. Tablet S føles mye mer naturlig i hånden enn en iPad. Og så ligger den riktig på bordet, slik at du faktisk kan se skjermen uten å måtte ty til veske, støtte eller andre påklistrede løsninger for å heve den ene enden litt opp.

Annonse


Tablet S er nemlig bygget både for hendene og bordet. En ørliten forhøyning i ene enden gjør susen. Merkelig at ingen har tenkt på dette før!
Sonys Tablet kommer i to utgaver - den sammenleggbare Tablet P og den iPad-lignende Tablet S. Vi har prøvd sistnevnte.
TV er fortsatt Konge
Det neste man legger merke til, er integrasjonen mot TV. Du drar for eksempel bilder rett fra Tablet S-skjermen og over på en større TV-skjerm. Systemet fungerer med alle DLNA-kompatible TV-er, hvilket vil si langt de fleste som er på markedet i dag.

Noe lignende kommer også med Apples nye operativsystem iOS5, men Sony ligger altså et hestehode foran med dette.

Slik ser de to nettbrettene ut fra baksiden.
(Ill.: Tore Neset)

DNLA som lim
Slik kan du også flytte video, musikk og annet innhold rundt om i huset. Du trenger verken iTunes eller tilvarende, proprietære løsninger fra Sony. DLNA er limet, og det funker med det meste.

Har du musikk og film på en standard NAS, kan Tablet S enkelt ta opp materialet å spille det av enten via sin egen skjerm eller via en DLNA-TV eller Blu-ray.

«Universal fjernkontroll»
Sonys nye nettbrett fungerer morsomt nok også som en god, gammeldags universal fjernkontroll. En rekke koder ligger inne, og ytterligere IR-koder for alle tenkelige spillere, TV-er og bokser ligger på Sonys nett.

Vi snakker med andre ord om en innebygd, god gammeldags infrarød sender som kan styre nær sagt alt som du i dag bruker med fjernkontroll. Ikke originalt, kanskje. Men svært forbrukervennlig tenkt fra Sony.

Fotoramme og klokke
Tablet S kommer med en proprietær dokkingstasjon, og kan altså ikke lades via USB. Til gjengjeld fungerer denne dokken både som fotoramme på stueveggen og vekkerklokke på nattbordet når Tablet S står i den. Også det en liten, hyggelig detalj.

Og ja – du kan laste ned og spille PS1-spill på den…

Den lille forhøyningen betyr mye for ergonomien. Her ser du også dokkingstasjonen som fungerer både som lader og fotoramme/klokkeradio.
(Ill.: Tore Neset)

Varer åtte timer
Ved intensiv bruk (video) lover Sony at Tablet S skal vare åtte timer på én enkelt opplading. Vi fikk naturlig nok ikke testet dette ut i praksis, og vet dermed heller ikke hvor lenge den varer med nettsurfing og andre mindre ressurskrevende oppgaver.

Det er for tidlig å si om Sony vil vinne kampen mot Apple. Men de er opplagt inne på noe når de nå integrerer både Android, DNLA og sin egen nye, integrerte nettbutikk Sony Entertainment Network, med film, spill og musikk.

Bare musikk i Norge
Noe Sonys Christopher Andersen bekrefter også vil være oppe og gå i Norge i løpet av høsten, men da bare med musikk – for øvrig akkurat som iTunes.

Integrasjonen mot både nettbutikk og annen elektronikk fungerer også med Sony Ericssons Xperia-telefoner. Og snart kommer Sony med en app for iOS, slik at du også kan bruke en iPhone eller iPod Touch.

Mer stue enn lab
Apple har jo både musikk, film og apper, de også. Men med Sonys lange historie innenfor forbrukerelektronikk ville det ikke overraske oss om de nå har skapt noe som enda flere vanlige forbrukere faller for.

Alt avhenger om det virkelig fungerer like bra som på Sonys enorme messeområde i hall 4 her på IFA i Berlin.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse