0800-windows-crapware-alternatives-whitson

Annonse


Dette er Windows-programmene du må unngå

Er maskinen treig og lite samarbeidsvillig. Tar det ti minutter å åpne et .pdf-dokument og å finne ut hvordan man brenner noen filer på en plate?

Gratis = best

Det er mange som ikke er klar over at det finnes svært gode alternativer til de etablerte programmene, innen nær sagt alle kategorier.

Fra musikk- og video-avspillere til nettlesere og mediaspillere finnes alternativer som som regel er bedre og kjappere enn kommersielle produkter fra de store selskapene.

Kvitt deg med Adobe Reader

Lifehacker.com har satt sammen en flott liste over hvilke programmer du må unngå, og vi er enige i dem alle.

Annonse


Eksempel: Adobe Reader. Adobes .pdf-leser er treig, usikker og installerer en kjip hjelp-app. Det finnes mange flotte alternativer. Undertegnende har sverget til Foxit i flere år, men også SumatraPDF og PDF-Xchange er fine alternativ.

Ikke betal for antivirus

Glem Norton, McAfee og alle de andre betal-antivirus-programmene og pakkene. De er store, dyre, treige og plagsomme. Det beste gratis-alternativet? Jo, det kommer faktisk fra Microsoft.

Microsoft Security Essentials er et lite program som beskytter mot virus, trojanere og drittvare, oppdaterer seg automatisk og gratis og det plager deg aldri om du ikke har virus da, såklart.

Glem Windows Media Player

Rent bortstet fra MP3 og Divx klarer ikke Windows’ innebygde mediaspiller å spille av særlig mange formater. Her er det en mengde fine alternativer.

De fleste kjenner til VLC, men også Media Player Classic (personlig favoritt) og KMPlayer er fine alternativer som spiller alt du slenger på dem.

Glem iTunes

Glem iTunes. Det er treigt og kjipt i både Windows og Mac OS. Det finnes heldigvis mange fine alternativer for å spille av musikk og som ikke inneholder Quicktime og Apple Update.

Winamp, Foobar2000, MediaMonkey, Spotify og Microsoft Zune er flotte alternativer til Apples kjipe måte å håndtere musikk på.

Winzip er poengløst

Winzip er poengløst i Windows. For lengst er det innebygget støtte for å pakke ut .zip-filer, men skulle du komme over andre pakkeformater anbefaler vi 7-Zip og WinRAR.

Begge er gratis og kjappe løsninger for å pakke, og pakke ut, en eller flere filer.

Brenn uten dilldall

Programmer som Nero Burning ROM og Roxio Creator har kanskje noen ekstra funksjoner man ikke finner i gratis-programmene, men det er ofte funksjoner den vanlige brukeren aldri trenger, og er man proff bruker man sikkert ikke noen av disse uansett.

Løsningen? ImgBurn. Det er gratis, lite og veldig kjapt og brenner .iso-filer og vanlige data-filer på en enkel måte levert i et enkelt brukergrensesnitt.

Klassikeren

Klassikeren Paint går aldri av moten, men må se seg kraftig slått av Paint.NET og Gimp hva angår funksjonalitet. Det finnes til og med et fint Photoshop-alternativ som fungerer i nettleseren.

Klassiker nummer to

Notepad er en annen gammel Windows-klassiker. Det er genialt enkelt og formaterer aldri teksten på en slik måte at når du skal lime tekst inn i andre programmer, så drar den ikke med seg skrifttyper, blant annet.

Basert på Notepad finnes det alternativer som er svært enkle, men som byr på nyttige ekstra-funksjoner. Notepad++ og Notepad2 er to av disse.

Flere nyttige alternativer du ikke bør gå glipp av hos Lifehacker.com.

Kilde:
Lifehacker

Annonse