Steve Ballmer har grunn til å glede seg over gode Kina-tall for Windows Phone.

Annonse


Våkn opp Microsoft, eller bli det neste HP

Har dere mistet selvtilliten, Microsoft? Det er for sent å leke-satse på en OS-plattform som på mange måter er selskapets siste sjanse til å ta markedsandeler i et stadig viktigere marked.

Våkn opp, Microsoft

Det er kanskje noe overraskende at jeg i dag velger å skrive en kommentar om Microsoft, og ikke HP. Sistnevnte kom jo med litt av en bombe i går kveld norsk tid.

Det en gang så ærverdige selskapet Steve Jobs så opp til som guttunge og som definerte Silicon Valley i PCens spede barndom gir opp forbrukermarkedet og tar en IBM: De selger trolig unna maskinvaren til en annen spiller i forbrukermarkedet for å satse på bedriftsmarkedet, i hovedsak nettskyen.

Hva har dette med Microsoft å gjøre? Kanskje en hel del om Microsoft ikke begynner å skjønne tingenes tilstand. For Microsoft kan, fortere enn hva de noengang selv har trodd i sine verste mareritt, havne i en veldig kjip klemme og havne i en lignende situasjon som HP. Dvs. kun en Internett-tjeneste-tilbyder, spilt på sidelinjen av Apples iOS og Googles Android.

Annonse
SMS-registrering, virkelig…?

For å klargjøre: Det handler ikke så mye om denne appen, men om trenden vi har sett fra selskapet over lengre tid: Villigheten til å gå «all inn» og virkelig knalle til med hyppige oppdateringer og gode apps laget av folk som bør kjenne sin egen mobil-plattform.

Så hva er grunnen til min reaksjon i dag? Jo, en liten ny app app som i seg selv ikke er så veldig viktig, så la meg forklare.

Det er ikke ofte det kommer Microsoft-apps til Windows Phone, så når vi så at Microsoft hadde lansert lokasjons-tjenesten «We’re here» sperret vi selvsagt opp øynene og fyrte opp «Marketplace», Microsofts svar på Apples «App Store».

Men hva blir vi møtt med i år 2011? SMS-registrering, selvsagt, i typisk Microsoft-tradisjon gjør de alt for å støte unna brukeren. Og i samme kjipe Microsoft-stil hva angår Bing og Windows Phone er kun USA, og kanskje mer overraskende Israel (trolig har de utvikler-team der), de eneste støttede landene.

Men man kan vel teste appen likevel? Neida, Microsoft krever nemlig SMS-registrering. SMS-registrering… kan det virkelig være nødvendig? Det føles helt steinalder.

Skylder på personvernpolitikk

«Regulations covering the use of a location data vary by geography, which prevented us from releasing this worldwide», skriver Microsoft Bing.

Det høres jo ut som det reineste vrøvl og i det beste fall en dårlig unnskyldning. Det er jo ikke slik at vi her i Norge ikke har apper som bruker GPSen for å finne bruker-lokasjon. Det er jo til og med funksjonalitet som forventes av forbrukerne. Da kan ikke Microsoft bare trekke på skuldrene og si til seg selv «Ja, ja… sånn er det».

«We appreciate the feedback and hope to roll out more broadly in the future». Det virker ikke akkurat lovende når selskapet ikke har noe estimat på leveringen av versjoner til andre deler av verden er klar.

Microsoft venter, men på hva?

For gang på gang blir Windows Phone-eiere utenfor USA snytt for nye apps. Ok, så vi skjønner på en måte at Norge ikke er støttet, WP 7-plattformen er jo ikke offisielt lansert her enda, selv om det selges mobiler med OSet i norske nettbutikker, men ei heller nabolandet Canada?

Og dette later til å være det store problemet til Microsoft. De ser ikke ut til å fatte at de må være på hugget. De liksom-lanserer et nytt mobil-OS med stort potensiale og i tillegg til det klarer de ikke følge opp med oppdateringer for å glede brukerne, inspirere app-utviklere og vise at de er med.

Bryr seg ikke om utviklerne

Den lille appen, som jo allerede kommer for seint, er ikke poenget, men eksemplifiserer den merkelig holdningen til en programvaregigant som prøver å være lett på beina og følge endringene i forbrukermønstre og strømmen i markedet.

Per i dag forventer brukerne oppdateringer. Hyppige oppdateringer. Oppdateringer av OSet såvel som et godt utvalg av kvalitets-apps. Det handler også om å kickstarte utviklerne og vise hva plattformen er god for, og om Microsoft enda ikke har skjønt det, de trenger virkelig å få utviklerne på sin side, her i Norge såvel som USA. At iOS og Android er først ute med alle de kule og viktige appene er en trend Microsoft ikke kan leve med og som kan senke Windows Phone om Microsoft ikke gjør endringer med en gang. Det er et merkelig signal å sende.

Og er det en ting Windows Phone mangler er det et godt utvalg kvalitets-apps fra store programvare-hus. Microsoft er et stort programvarehus. Microsoft har laget hele plattformen, er det for mye å forlange at dere går i bresjen og viser hvordan man skikkelig fete apps? Tydeligvis.

Gi kundene det de skriker etter

Jeg er langt fra den eneste som er skuffet over region-sperren i appen. I kommentarfeltet til Microsofts artikkel om appen er de fleste kommentarene klager på at den kun er tilgjengelig i USA.

Her er en kommentar fra brukeren «stefan.r.g»:

«Som en ivrig Windows Phone-bruker (og Microsoft-fan generelt) i Australia, begynner jeg å bli lei og oppgitt (og svært frustrert) at slike som Bing og Zune kun blir gjort tilgjengelig for ingen andre enn amerikanske borgere. Jeg kan ikke råd til å flytte til USA for å få tilgang til de fete tingene.

Legg merke til ordene jeg satte i kursiv. Det er farlig for et selskap, over lengre tid, å signalisere at kundene ikke er viktige. Ja, dette er en liten sak og trolig ikke engang en viktig app, men det speiler en lei tendens i selskapet og signaleffekten dette sender kundene og potensielle kunder er farlig over lengre tid og det har allerede gått lang tid siden Apple lanserte App Store, faktisk tre år. Det er lang tid i bransjen vi snakker om.

Microsoft: Vi er fans av Windows Phone-plattformen, når skal dere skjønne det og gi oss en grunn til ikke å forlate dere? Det er på tide å slutte å leke og enten satse 100 prosent eller bare gi opp.

Forøvrig ryktes det en 1. september-lansering av stor-oppdateringen Mango, en svært god, om en ikke noe sein (som alt annet) oppdatering av OSet.

Kilde:
Bing

Microsoft mener enda ikke at innhold er noe man bør og behøver å satse på. WP 7-appen «We're here» er nemlig kun tilgjengelig for personer i USA og Israel og krever SMS-registrering.
(Ill.: Microsoft)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse