Det er ikke noe i veien for at bøker du får gratis i iBooks kan leses på Kindle, sier Apples britiske talsmann.

Annonse


– Nei, iBooks er det vi som har!

Det er ikke mer enn tre dager siden det ble kjent at Apple måtte ut med et ukjent pengebeløp til Nokia. Nokia hadde lenge påstått at Apple hadde brukt en rekke av deres patenter uten å spørre om lov, og denne uka inngikk de to partene forlik.

Kjøpte iBooks-merket
Nå kan det se ut som om Steve Jobs må åpne lommeboka igjen. Denne gangen er det ikke snakk om en finsk elektronikkgigant og seriøs konkurrent, men et lite forlag i New York de færreste har hørt om: J.T. Colby and Co.

Forlaget kjøpte varemerket iBooks i 2006, da de overtok rettighetene til forleggeren Byron Preiss. Preiss, som døde i en bilulykke i 2005, publiserte mellom 1999 og 2005 mer enn 1000 bøker og tegneserier under navnet iBooks og iPicturebooks.

– Blir verdiløst
Apples bruk av merket «iBooks» som betegnelse på et elektronisk bibliotek som kan nås via iPad og iPhone kommer til å overskygge varemerkene iBooks og iPicturebooks og gjøre dem så godt som verdiløse, heter det i søksmålet.

Saken har klare paralleller til tvisten med The Beatles, som hadde et plateselsksap kalt Apple lenge før den første Mac-en var påtenkt.

Parallell til Beatles-saken
Beatles anla første gang sak mot Apple i 1978, fordi IT-selskapet Apple hadde tatt det samme navnet som Beatles` plateselskap Apple.

Etter mange runder i retten ble partene i 1981 enige om at det var greit at Steve Jobs brukte Apple-navnet, så lenge han ikke drev med musikk.

Apple vant
Det endret seg raskt med iTunes, som jo er en digital platebutikk. I 2005 gikk de gjenlevende Beatles-medlemmene til sak igjen. Før øvrig for tredje gang. Denne gangen vant Apple, og i dag er de to bestevenner med Beatles-musikk på sentral plass i iTunes.

Hele den kompliserte historikken finner du på Wikipedia.

Nå er det altså bøker det gjelder.

Annonse


Annonse