Passe stor vennekrets. Her fra TV-serien Friends.

Annonse


Du kan bare ha 150 venner

Tidlig på 90-tallet forsket den britiske sosialantropologen Robin Dunbar på hvor stor vennekrets et enkelt menneske kunne holde styr på i livet sitt.

150 er tallet
Man skulle tro at dette varierte sterkt, fra én enkelt god venn til nærmest hele verden for superkjendisers vedkommende. Men etter å ha studert alt fra steinalderbyer til militærforlgninger kom forskeren overraskende nok opp med et konkret tall: 150.

Dette tallet har senere blitt kjent som Dunbars tall.

– Tallet representerer et teoretisk maksimalt antall individer som et sett mennesker kan opprettholde et sosialt forhold til, altså et forhold som inkluderer viten om hvem hver enkelt person er og hvilke sosiale forhold hver person har til de andre personene i gruppen, heter det i den norske utgaven av Wikipedia.l

Annonse


Samme på Twitter
På 90-tallet hadde få hørt om sosiale nettverk, og Twitter og Facebook var ennå noen år unna.

Derfor bestemte forskeren Bruno Goncalves seg for å etterprøve Dunbars funn i den moderne verden. Nærmere bestemt på Twitter, der han undersøkte bevegelsene til tre millioner brukere over en periode på tre år.

Resultatet ble en fjær i hatten til Dunbar. Sosialantropologens lov gjelder også i digitale nettverk, fant Goncalves ut.

Du kan lese hans rapport her.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse