Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Falun Gongs logo kan minne om det nazistiske hakekorset, men har ingen forbindelse. (Ill.: Wikipedia)

Cisco saksøkt av sekt

– Bidro til å bygge «mur» i Kina.

Den religiøse sekten Falun Gong virker på utenforstående som en fredelig bevegelse som stort sett driver med meditasjon og underlige kroppsbevegelser.

– Cisco bidro til sensur
Kinesiske myndigheter mener imidlertid noe annet. De ser sekten som en trussel mot stabiliteten i landet, og forfølger den med nær sagt alle mindler.

Nå går Falun Gong til sak mot den amerikanske IT-giganten Cisco. Årsaken er at de mener Cisco var med på å bygge den såkalte «kinesiske brannmur», verdens mest effektive form for nettsensur.

– Brudd på menneskerettigheter
Den digitale muren hindrer kinesere flest i å søke etter informasjon om blant annet Falun Gong. Men også stoff om Tibet, hendelsene på Den Himmelske Freds plass i 1989 og skjebnen til den muslimske Uighur-minoriteten i Xinjiang-provinsen blir blokkert.

Falun Gong mener at dett er brudd på fundamentale menneskerettigheter, og holder Cisco ansvarlig for å ha bidratt til sensuren.

– Ciscos uttrykte et spesifikt ønske om å følge regulativene fra det kinesiske kommunistpartiet i sin markedsføring, heter det i søksmålet, som er fremmet gjennom den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Law Foundation.

Bedyrer sin uskyld
Cisco benekter på sin side at de har bidratt.

– Cisco drifter ikke nettverk i Kina eller andre steder. Vi skreddersyr heller ikke våre produkter på en slik måte at det kan brukes til sensur eller undertrykkelse, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Kilde:
BBC

Stikkord: kina, sensur