Falun Gongs logo kan minne om det nazistiske hakekorset, men har ingen forbindelse.

Annonse


Cisco saksøkt av sekt

Den religiøse sekten Falun Gong virker på utenforstående som en fredelig bevegelse som stort sett driver med meditasjon og underlige kroppsbevegelser.

– Cisco bidro til sensur
Kinesiske myndigheter mener imidlertid noe annet. De ser sekten som en trussel mot stabiliteten i landet, og forfølger den med nær sagt alle mindler.

Nå går Falun Gong til sak mot den amerikanske IT-giganten Cisco. Årsaken er at de mener Cisco var med på å bygge den såkalte «kinesiske brannmur», verdens mest effektive form for nettsensur.

– Brudd på menneskerettigheter
Den digitale muren hindrer kinesere flest i å søke etter informasjon om blant annet Falun Gong. Men også stoff om Tibet, hendelsene på Den Himmelske Freds plass i 1989 og skjebnen til den muslimske Uighur-minoriteten i Xinjiang-provinsen blir blokkert.

Annonse


Falun Gong mener at dett er brudd på fundamentale menneskerettigheter, og holder Cisco ansvarlig for å ha bidratt til sensuren.

– Ciscos uttrykte et spesifikt ønske om å følge regulativene fra det kinesiske kommunistpartiet i sin markedsføring, heter det i søksmålet, som er fremmet gjennom den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Law Foundation.

Bedyrer sin uskyld
Cisco benekter på sin side at de har bidratt.

– Cisco drifter ikke nettverk i Kina eller andre steder. Vi skreddersyr heller ikke våre produkter på en slik måte at det kan brukes til sensur eller undertrykkelse, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Kilde:
BBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse