fiberspeed

Annonse


«Halve Norge» nede

Store deler av telekommunikasjonen nord for Trondheim er nå lammet.

Man kan ikke ringe til mobiltelefoner, men folk kan fortsatt ringe fra mobiltelefoner til fasttelefoner. Det går også an å ringe mellom fasttelefoner.

Feilen, som skyldes problemer med Telenors fibernett, lammer også andre deler av landet. En gravemaskin på Lillehammer og et tre på Lørenskog skal være årsaken til trøbbelet.

Feilen ikke kjent
Både bredbånd, telefon og mobil er berørt. Og så godt som all flytrafikk nord for Trondheim, med unntak av Tromsø, er nå lammet på grunn av kommunikasjonsproblemer.

Annonse


– Fiberfeilen kan få store konsekvenser. Det er for tidlig å si hvor lang tid det vil ta å løse problemet, ettersom det ennå ikke er kjent hva slags feil det er snakk om, sier regional informasjonssjef i Telenor, Per A. Meling til NTB.

Til VG Nett sier Meling:

– Vi har sendt ut operatører til skadestedet på Lillehammer. Foreløpig vet vi ikke hvor alvorlig det er. Det er mulig at vi skifter hele fiberkabelen. Feilen vil tidligst være rettet sent i kveld eller i løpet av natten.

Mobilnettet nede
På mobilsiden er det dekningsbrudd både i Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark. Både Telenors egne kunder og Telenors samarbeidspartnere (blant andre Chess og Tele2) er rammet. Også Telenors konkurrent NetCom, som leier linjer av Telenor, er rammet.

NetCom skriver på sin informasjonsside:

Feilen i Telenor-fiberen er nå lokalisert til Øyer og et sted i Østerdalen. Dette er to sepatare feil, som gir konsekvenser for fiberlandsnettet og berører derfor flere fylker. Telenor og entrepenør er i gang med feilretting.

På sine Facebook-sider skriver Telenor dette:

Vi opplever fortsatt problemer med tale via mobilnettet, fasttelefon og bredbåndstelefoni. Feilen skyldes brudd på fiberkabel i Lillehammer og et sted i Østerdalen. Vi jobber med løse problemet og har foreløpig ingen rettetid.

– Alvorlig situasjon
– Vi ser svært alvorlig på dette. Vi har nå et samfunn som er avhengig av telefoni, så det er viktig at dette kommer i orden raskest mulig, sier Aslaug Hagestad Nag i Post- og teletilsynet, avdelingsdirektør for internett og sikkerhet til NRK Møre og Romsdal.

Også NRKs sendinger er rammet av bruddet.

Siste: Telenor melder nå at reserveløsninger er på plass, og at det meste nå fungerer. De to feilene som er årsaken til problemene vil bli utbedret rundt kl. 23 i kveld. Men Telenor holder muligheten åpen for at rettetiden kan bli endret.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse