Foxconn bekrefter at de er i samtaler for å prøve å flytte produksjon til USA, men nøyaktig hva de ønsker å prøve på amerikansk grunn er ikke kjent.
Foxconn bekrefter at de er i samtaler for å prøve å flytte produksjon til USA, men nøyaktig hva de ønsker å prøve på amerikansk grunn er ikke kjent.

Annonse


Eksplosjon på iPad-fabrikken

Til sammen tre arbeidere er døde og 16 skadd etter at en bygning eksploderte på fabrikkområdet hos kinesiske Foxconn fredag kveld lokal tid.

Skjedde i iPad-bygningen
Foxconns viktigste kunde er Apple, og eksplosjonen skal ha skjedd i bygningen der iPad 2 lages, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Årsaken er ikke fastslått, men mye tyder på at eksplosjonen skyldes selvantennelse i støvet som utvikles når man polerer Apples design-produkter.

To av de omkomne døde momentant, mens den tredje døde på sykehus søndag kveld.

Annonse


Fabrikken ligger i byen Chengdu, hovedstaden i Kinas sørvestlige Sichuan-provins.

Frynsete rykte
Foxconn har fra før av et frynsete rykte når det gjelder arbeidsmiljø. Hele 19 av de ansatte ved fabrikken som Apple bruker har så langt begått selvmord, angivelig på grunn av de dårlige forholdene og den lange arbeidstiden.

I tillegg har det vært rapportert om 137 alvorlige forgiftninger – noe som også knyttes til arbeidsforholdene.

Kjempeselskap
Foxconn er ett av Kinas største selskaper, og har over 920 000 ansatte til sammen. Ved anlegget der Apple får prodsusert sine produkter er det «bare» 415 000 ansatte fordelt på 15 fabrikker.

På området er det blant annet svømmebasseng, matbutikk, restauranter, bokhandel og døgnbemannet sykehus. Det finnes også boområder der skiftarbeidere overnatter.

Internasjonal protest
Apple har flere ganger sagt at de vil bidra til at den kinesiske ledelsen rydder opp, uten at det ser ut til å ha lykkes. I februar i år utarbeidet Apple en egen rapport om forholdene ved produksjonsanlegget.

I begynnelsen av mai var det en internasjonal protestaksjon mot Apple på grunn av Foxconn.

Oppdatert: 23/5 kl. 08.40

Se også digi.no.

Kilde:
Yahoo News/AFP

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse