dommer

Annonse


Slik skal USA sensurere nettet

Dersom du handler med et nettsted den amerikanske regjeringen ikke liker – ja, la oss si Wikileaks – kan du bli straffet for det.

Risikerer straff
Omtrent slik er den nye PROTECT IP Act som nå kan bli innført i USA.

Bokstavkombinasjonen står for «Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property» og er ment for nettopp slike tilfeller som Wikileaks. Når informasjon som tilhører noen andre dukker opp på et nettsted, skal alle kanaler kunne stenges.

Vil ikke våge
Først og fremst de økonomiske. For om Mastercard eller PayPal har avtale med nettstedet, slik de hadde med Wikileaks før de trakk seg i frykt, kan de risikere å få en straffesak på nakken sienere – reist av den amerikanske påtalemyndigheten.

Annonse


Dermed er det lite trolig at de store kort- og betalingsselskapene vil våge å inngå avtaler med kontroversielle og samfunnskritiske nettsteder framover, dersom disse er av en karakter som kan bringe dem i politiets eller justismyndighetenes søkelys.

Må filtrere ut
Og ikke nok med det. For lovforslaget overfører straffeansvaret både på søkemotorer og nettleverandører. Dersom du på noen måte videreformidler en nettside det er tatt ut en såkalt midlertidig forføyning mot, kan du bli straffet for dette om retten finner siden lovstridig.

Dermed må både Google, Bing og Yahoo passe på å filtrere ut slike nettsteder fra søkeresultatene sine.

Slående likhet med Kina
Hva slags sider det dreier seg om, blir ikke nevnt spesifikt. Men i tillegg til Wikipedia kan vi tenke oss at både Pirate Bay blir blokkert som resultat av en dom, vil lenkene til deres utenlandske serverere ville måtte fjernes i tillegg.

USA har lenge kritisert Kina for å drive med akkurat det samme – å blokkere nettsteder myndighetene ikke liker. Nå vil kineserne trolig få ny ammunisjon når amerikanerne tar opp ytringsfriheten med dem.

Kilde:
Arstechnica.com

Annonse