Svenske fildelere kan ikke lenger føle seg trygge.

Annonse


Plutselig sto politiet på døra

Martin er en vanlig svenske i tjueåra.

Grytidlig om morgenen ringte det på døra. Martin hadde spilt dataspill hele natta, og var trøtt. Utenfor i snøen sto to sivilkledde personer. Den ene viftet med et politiskilt.

– Trodde noe hadde hendt
– Først trodde jeg at noe hadde hendt. Men ganske raskt forklarte de at det dreide seg om fildeling, sier Martin til den svenske avisa Nacka Värmdø Posten.

Plutselig rant det på med politifolk. Før Martin fikk summet seg, romsterte hele fem av dem rundt i leiligheten.

Annonse


Var bare innom
Martin bodde ikke der. Han var bare innom for å mate fiskene til en venn som var på utenlandsreise. Det var kameraten politiet var ute etter.

Politiet tok med seg alt de fant av PC-er og harddisker, inkludert Martins medbrakte laptop.

Fant 200 filmer
Martin ble noen uker seinere innkalt til avhør hos det lokale politiet. Der fikk han vite at han var mistenkt for ulovlig fildeling. Politiet hadde nemlig funnet over 200 filmer på harrdisken hans. Ingen av dem var kjøpt på lovlig vis, hevdet de.

Og når du har lastet ned, har du også lastet opp. For slik er torrent-teknologien, mente politiet.

Alvorlig sak
Sakens alvor gikk først opp for Martin da han hørte at aktor gikk for fengsel. Han håper at straffen skal legges over bøtenivå, selv om dette er det vanlige når det dreier seg om hundrevis, og ikke tusenvis av filmer.

Saken illustrerer at den nye, strenge lovgivningen mot ulovlig fildeling i Sverige er i ferd med å bli satt ut i livet, og at vanlige svensker risikere harde reaksjoner fra samfunnets side om de fortsetter å gjøre det som mange opplever som en selvfølgelig del av livet.

– Alle gjør det
– Kompisene mine mener jeg har hatt uflaks. Jeg vet knapt om noen som ikke driver med fildeling, for man har alltid kunnet hente det man vil ha. På toss av dette synes jeg det er riktig at loven finnes, sier den uheldige fildeleren.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse