Goolgle Music åpner i kveld norsk tid. Men ikke for nordmenn. (Illustrasjonen på bildet er ikke den endelige logoen)

Annonse


Ruller ut uansett

Google Music lar deg lagre musikken din i nettskyen, slik at du kan høre den over alt.

Vil ha betalt enda en gang
Det liker platebransjen dårlig.

Derfor har de ligget i forhandlinger i lengre tid for å få Google – eller rettere seg brukerne – til å betale nok en gang. Denne gangen for å lagre på nettet den musikken de allerede har kjøpt.

Kan ikke kontrolleres
Forhandlingene har ikke ført fram. Google kommer dermed til å lansere Google Music uten en eneste lisens fra Sony, Warner, EMI eller Universal – de fire store som er igjen etter alle oppkjøpene og sammenslåingene de siste åra.

Annonse


Slik platebransjen ser det, innebærer mangelen på avtale at man bare kan lagre musikk man har laget selv hjemme på gutte/jenterommet på Google Music. Samtidig innser de trolig at slaget er tapt: De har ingen muligheter til å kontrollere om musikken som lastes opp er eid, kjøpt eller stjålet.

– Personlig lagring
For alt de og Google vet, kan jo folk laste opp musikk de har har lastet ned ulovlig fra The Pirate Bay eller andre steder.

Men Google står på sitt:

– Dette er en personlig lagringstjeneste som ikke krever lisens mer enn lagring på en Sony-spiller, iPod eller en harddisk krever det. Det dreier seg om at brukeren tar personlige kopier av sin egen musikk og overfører den til sin iPod. Men i stedet for en bærbar harddisk har de en harddisk i nettskyen, sier Googles Zahavah Levine til CNet News.com

Det er likevel ikke hvem som helst som får tilgang til Google Music i dag. Akkurat som med Gmail i begynnelsen skjer utrullingen på invitasjonsbasis.

Bare for inviterte
De første som får invitasjon, er deltakere på Googles egen I/O-konferanse, som arrangeres denne uka.

Deretter vil eiere av Motorolas iPad-konkurrent Xoom få sjansen. Dette fordi Xoom er den første enheten som bruker versjon 3. 0 av Android.

Krever Flash
Etter at de priviligerte få som fyller disse kritieriene har prøvd en stund, står vanlige brukere for tur. Disse kan søke om å få tilgang via music.google.com (foreløpig død).

Google Music krever Flash, noe som utelukker iPhone, iPad og iPhone Touch. For bruk med Android-telefoner og tablets kreves det versjon 2.2 eller nyere.

I likhet med Amazons Cloud Drive, som ble lansert til platebransjens store fortvilelse i slutten av mars, vil Google Music i første omgang bare bli tilgjengelig i USA.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse