Så enkelt var det å fjerne kopisikringen på Vidar Sundstøls "De døde" - en av gratisbøkene som norske bokhandlere tilbyr som e-bok.

Annonse


Så enkelt er det

For en uke siden ble den norske e-boka lansert på bred basis. Det skjedde gjennom den såkalte Bokskya, en felles nedlastingsportal for en rekke av de store forlagene og bokhandlerkjedene.

Nei til Kindle
Forståelig nok har bokbransjen i likhet med film-, musikk- og spillbransjen valgt å sikre seg med DRM.

Dette betyr blant annet at bøker du kjøper gjennom de norske forlagene og e-bokhandlene i utgangspunktet ikke skal kunne leses på Amazons populære lesebrett Kindle.

Veldig enkelt å komme rundt
Likevel viser det seg at det er minst like enkelt å få til dette som å kopiere en DVD-film som er beskyttet med CSS, systemet som ble knekket av norske Jon Lech Johansen og hans medhjelpere i 1999.

Det har lenge vært kjent at man kan «oversette» bøker fra ett lesebrett til et annet. Det finnes flere programmer for dette. Ett av det mest brukte er Calibre, som både finnes for Windows, OS X og Linux.

Skarpere lut
Dette programmet kan imidlertid ikke behandle filer som inneholder DRM. Her må det skarpere lut til.

At man kan fjerne DRM på e-bøker er på ingen måte noen nyhet. Helt fra de kom, har de med mer enn gjennomsnittlige datakunnskaper kunnet gjøre dette på en litt kronglete måte. Oppskriften på «gamlemåten» finner du HER og HER.

Ettklikks-metoden
Nå har det imidlertid begynt å komme programmer som gjør dette ved hjelp av ett enkelt tastetrykk. Det har ikke lykkes oss å finne noe gratisprogram som fungerer, men E-book Converter til 29 dollar (om lag 156 norske kroner) gjør susen. Prøveversjon med begrensninger (bare deler av teksten blir konvertert) finnes.

Beviset: Norsk bok på Kindle. Alldeles ulovlig - det innrømmer vi blankt.
(Ill.: Foto: Tore Neset)

E-Book Converter og tilsvarende programmer går rundt Adobe Digital Editons, som den norske bokbransjen bruker som «lim» for å hindre at bøkene deres kommer på avveie.

Konverterer til hva som helst
Dessverre hindrer dette også kundene i å lese de bøkene de har kjøpt det nettbrettet de ønsker. Det kan jo også tenkes at bokelskerne har investert i en billig Kindle, og slett ikke vil eller har råd til å investere i for eksempel en langt dyrere iPad eller en Galaxy Tab.

Calibre og andre konverteringsprogrammer kan både konvertere bokbransjens ePub-format til Amazons proprietære format og stadard pdf, samt et utall andre formater, såfremt DRM er fjernet med tredjepartsprogram først.

Åpner for piratene
Dette åpner selvsagt også for ulovlig distribusjon av bøkene, noe vi allerede ser resultatet av på Pirate Bay og andre torrent-nettsteder.

Er det så lov å fjerne DRM på bøker man har kjøpt?

Effektiv beskyttelse?
Åndsverklovens paragraf 53 a sier følgende:
Det er forbudt å omgå effektive tekniske beskyttelsessystemer som rettighetshaver eller den han har gitt samtykke benytter for å kontrollere eksemplarfremstilling eller tilgjengeliggjøring for allmennheten av et vernet verk.

Nøkkelordet er her «effektiv». Det er tidligere konkludert med at verken kopisperre på CD-plater eller regionsperre på DVD er effektive. Om DVD-kopiering og overføring av DVD-plater til iPod eller annen bærbar spiller juridisk sett fortsatt er forbudt, er noe uklart. Uansett er det vel få som drar med seg DVD-samlingen på tur lenger.

Sett i lys av ovenstående kan vi ikke se at bokbransjens løsning kan kalles effektiv heller. Men vi gjør likevel for ordens skyld oppmerksom på at vi ikke oppfordrer våre lesere til noen form for lovbrudd.

Fjerner de DRM?
Det er for øvrig ikke gitt at den norske bokbransjen vil videreføre sitt DRM-regime. Forlaget Aschehoug har allerede signalisert at de ønsker å fjerne beskyttelsen, og erstatte den med digitalt vannmerke.

Og flere forfattere – blant dem den bestselgende thrillerforfatteren Tom Egeland og forfatterforeningens leder Anne Oterholm – ønsker ifølge Dagbladet.no å sine utgi e-bøker med såkalt «sosial DRM» (vannmerke).

Annonse


Annonse