Kopisperre i søkemotor

Hovedkontoret til Baidu, Kinas svar på Google. Nå er fire Baidu-ansatte sagt opp for å ha mottatt penger for å slette innlegg.

Baidu er Kinas svar på Google, og den desidert største søkemotoren i det gigantiske landet.

Press fra USA
Etter press fra det amerikanske handelsdepartementet fjerner nå søkemotoren alle piratkopierte bøker og dokumenter.

I tillegg innfører de kopisperre på alle lovlige bøker og dokumenter som tilbys.

Annonse

Musikk og film neste
I neste omgang står musikk og film for tur.

Også her blir trolig utfallet at Baidu først må fjerne alt piratkopiert innhold fra sine søkeresultater og deretter innføre en form for sperring av lovlige filer.

Sperre på opplasting
Hvordan kopi- og nedlastingsspereen fungerer rent teknsik, vil ikke Baidu gå i detaljer om. Men så vidt vi forstår er det viktigste virkemiddelet en sperre i opplastingsenden.

Med andre ord blir du hindret i å laste opp piratkopiert materiale dersom søkemotoren kjenner det igjen.

– Teknologien vil ikke bare sette Baidu Library (Baidus bok-søkemotor, journ.anm.) i stand til å systematisk eliminere innhold som bryter opphavsretten og som allerede er lastet opp, men den vil også eliminere framtidige, problematiske opplastinger, sier Baiders talsmann Kaiser Kuo.

Fristed for pirater
Kina generelt og Baidu spesielt har i mange år vært et friområde for pirater, og kinesere flest har vent seg til å ikke behøve å betale verken for musikk, film, e-bøker eler programvare.

Myndighetene har så langt vært lite villige til å gjøre noe med problemet, på tross av at de rår over sanksjonsmidler som få vestlige land kan skilte med.

Det er nok å nevne de svært aktive sensur- og sperrfunskjeonene som myndighetene effektivt bruker for å hindre at informasjon og meninger de ikke liker når ut til folk.

Kilder:
Reuters.com
TheNextWeb.com

Annonse
Annonse