– AirPlay i vanlige TV-er

Apples AirPlay er foreløpig bare frigitt for lyd når det gjelder andre produsenter enn Apple selv. Det kan nå komme til å endre seg, ifølge kilder på innsiden.

Apples AirPlay (opprinnelig AirTunes) er et trådløst system for overføring av musikk fra iTunes til apparater rundt om i huset.

Disse apparatene (hjemmekinoreceivere, iPod-dokker etc.) må være kompatible med AirPlay-standarden.

Åpner for video utenfor «i»-land
Foreløpig er det bare musikk som støttes. Skal du overføre bilder og video, må du ha Apples egen mediespiller Apple TV. Denne selges foreløpig ikke i Norge.

Annonse

Nå kan dette bli endret, skal vi tro det vanligvis pålitelige og velinformerte, amerikanske finanstjenesten Bloomberg.com.

– Alle TV-er kan få det
Bloomberg har opplysningene fra kilder som skal ha deltatt direkte i et nytt Apple-prosjekt. Prosjektet innebærer ifølge kildene at AirPlay-teknologien vil bli lisensiert ut til alle. Ikke bare for lyd, som nå. Men også med støtte for video.

Det vil i så fall innebære at nye TV-er kan komme til å ha AirPlay om bord. Siden alle med PC eller Mac (hvilket i dag vil si alle) kan kjøre Apples musikk/videoprogram iTunes, burde sjansen være stor for at alle som leverer TV-er implementerer AirPlay som en del av en etter hvert omfattende pakke av standarder for overføring av trådløs underholdning i hjemmet.

Utbredt på lydprodukter
Flere av de store elektronikkprodusentene har allerede vist interesse for AirPlay. Den britiske høyttalerprodusenten Bowers & Wilkins har allerede lagt systemet inn i sine high end iPod-dokkingstasjoner. Og de kjente hjemmekinomerkene Marantz og Denon har lagt det inn i sine nye receivere.

– Jeg vet ikke hvor godt de vil lykkes med video. Men vi vil definitivt være interessert i å støtte AirPlay, sier markedsdirektør Jasper Vervoort hos den største europeiske TV-produsenten, Philips.

Trolig vil også Sony, Samsung, Toshiba og alle de andre mene det samme.

– En velsignelse
AirPlay-støtte for TV vil bety at du kan streame video og bilder direkte fra din iPhone, iPad eller iPod Touch rett til skjermen – uten å behøve å tenke på oppsett eller sammenkoblinger.

– Apples sammenkoblingsmuligheter med AirPlay er en velsignelse for en bransje som sliter med å få opp salget, sier Russ Johnston i Pioneer.

Dersom Bloomberg-meldingen er riktig, vil filmene som leies ut via iTunes (foreløpig ikke tilgjengelig i Norge) bety alvorlig konkurranse for leiefilmene som tilbys via kabelnettene. Dette fordi så mange allerede har en iPhone/iPad/iPhone Touch, og at det dermed blir mye enklere å bestille film fra sofaen.

Annonse
Annonse