PowerNap fungere nå også med MacBook Air 2011.

Annonse


Hvor mange bruker egentlig Mac?

Det krangles både her og der på nettet om hvor stor markedsandel Mac har i forhold til PC – både i Norge og resten av verden.

Verdensomspennende
Nå er tallene her. Det svenske selskapet Pingdom har foretatt en analyse av hvordan fordelingen av operativsystemer er på verdensbasis.

Grunnlaget for analysen er tall fra Statcounter, et selskap som lever av å overvåke og analysere nett-trafikk.

Ferske tall
Ved hjelp av data fra tre millioner nettsteder har Pingdom satt opp en liste over de landene der Mac er mest brukt.

Annonse


Tallene stammer fra februar i år, så de burde gi et brukbart bilde av situasjonen akkurat nå.

Ikke antallet solgte
Tallene gjelder altså Mac-er i bruk, ikke antallet solgte eller størrelsen på omsetningen. Dermed blir også gamle Mac-er tatt med på lik linje med de som nylig er solgt.

Prosentandelen er sett i forhold til markedet totalt, med Windows-PC som den dominerende plattformen og Linux som nummer tre.

Listen over landene er som følger:

Macstat_land

Som vi ser er Norge på 8. plass med 12,1 prosent Mac, med Danmark like bak. Sverige ligger under topp 10, og det samme gjør Finland.

Sveits på topp
Sveits er imidlertid regjerende Mac-mester, med en markedsandel på nesten 18 prosent. Deretter kommer lilleputtlandet Luxembourg, før USA og Island.

Når det gjelder verdensdeler fordeler Mac-bruken seg slik:

macstat_verdensdeler

Her er Nord-Amerika suverent størst med 14 prosent, med Australia på 2. plass. I Europa totalt sett har Mac en andel på litt over 6 prosent og må dermed nøye seg med en 3. plass, mens både Asia, Afrika og Sør-Amerika har under 2 prosent andel.

Store forskjeller
Tallene fra Pingdom/Statcounter skiller seg til dels vesentlig fra tilsvarende undersøkelser som er foretatt i Norge isolert sett.

Det norske meningsmålingsinstituttet TNS Gallup (som bruker tykse Scores som måleverktøy) forteller om en markedsandel for OS X i januar i år på 6,11 prosent (se digi.no).

Brukere kontra besøk
Og rubrikkannonsetjenesten Finn.no, der nesten hver bidige nordmann er inne en eller annen gang i løpet av måneden, oppgir at andelen Mac er 10,8 prosent – noe som jo ligger nærmere Pingdom-tallet på litt over 12 prosent.

Det er likevel stor forskjell på målemetodene her. For mens Gallup/Scores tar utgangspunkt i antallet unike brukere, opererer Finn med antall besøk. Med andre ord er det slik at dersom en bruker er innom Finn.no ti ganger, som blir hun eller han registrert ti ganger.

Mulig feilkilde
Det betyr at Mac-brukere som er mer enn normalt ivrige ivrige Finn-brukere kan bidra til at bildet blir skjevt.

Den siste målemetoden er lik den Pingdom har benyttet, og det er derfor ikke så underlig at tallet er noenlunde samsvarende.

Man må også ta i betraktning at det kan finnes Mac-brukere som bruker Windows i stedet for OS X når de surfer på nettet. Disse blir naturligvis registrert som Windows-brukere.

Annonse