– MP3 kan ødelegge bilen

Faren for virus i bilen øker med bruken av teknologi, hevder amerikanske forskere.

Forskere ved to amerikanske universiteter mener at en MP3-fil lastet ned ulovlig fra et fildelingsnettverk kan sette hackere i stand til å kontrollere bilen din.

Trojaner på CD
Ifølge en undersøkelse foretatt ved University og California i San Diego og University of Washington kan en ekstra kode som legges inn i MP3-filen være nok til å gjøre en CD med piratkopiert musikk til en virusbombe.

Via filen installeres en trojaner som sender informasjon om bilens elektroniske system til uvedkommende. Forskerne tenker seg også at hackere kan endre bilens programvare og dermed skaffe seg kontroll over bilen.

Annonse

Ikke mulig i dag
En rask sjekk med vår søsterpublikasjon DinSide Motor bringer imidlertid på det rene at en slik form for hacking ikke er mulig i dag. Det er nemlig vanntette skott mellom bilens stereoanlegg og programvare som styrer komponentene i selve bilen.

Slik vil det trolig være i framtida også, så forskernes resultater befinner seg i et teoretisk univers og i en framtid der bilprodusenter har muligheter til å gjøre grovere feil i systemene enn de har i dag.

Laptop skrudde av bremsene
I et eksperiment som New Jersey Institute of Technology foretok i 2009 måtte det en laptop med kabel til for å via bilens diagnosesystem kunne installere ondsinnet programvare.

I dette eksperimentet klarte forskerne å stanse motoren, låse dørene, skru av bremsene og forfalske speedomenterdata. Alt sammen ved hjelp av programvare som er enkel å lage.

Mer lik PC
Den ferske studien fra de to amerikanske universitetene tar man derimot utgangspunkt i en teknologi som har kommet lenger, og som i følge forskerne innebærer at bilen blir stadig mer lik en sårbar PC.

I følge det tverrfaglige prosjektet kan både Bluetooth, mobilnettet og ulike diagnoseverktøy brukes for å trenge inn i bilens kritiske systemer – i tillegg til bilstereoen.

Biltyver blir programmerere
– Det er vanskelig å tenke seg noe mindre farlig enn en sang, sier University of California-professoren Stefan Savage til Itworld.com.

Han ser for seg at framtidas smarte banditter ikke vil bry seg med å stjele biler selv, men i stedet utvikle programvare som gjør det.

Annonse
Annonse