Annonse


Symbians siste sjanse

Nokia går for Windows Phone som sin ledende smarttelefon-plattform, Symbians relevans er betydelig redusert, og vi forventer ikke å se spesielt flere toppmodeller fra Finland som benytter seg av Symbian-plattformen. Det er fakta.

Men når det er sagt: Windows-mobilene til Nokia er langt unna (slutten av 2011 hvis vi er heldige), og Symbian er jo ikke helt nedlagt. Og i disse dager slippes det nok en kraftig telefon som bruker Symbian^3, og denne er fremdeles ganske relevant å sjekke ut.

E7 er nemlig en del av bølgen som skulle redde Symbian, og den ble annonsert i fjor høst ved siden av multimediamonsteret N8. I likhet med N8 er det er flott, meget elegant stykke maskinvare, med glimrende byggekvalitet, solid følelse og et fantastisk QWERTY-tastatur.

Skrivemaskin
Det er dette fullverdige tastaturet som gjør at mobilen er interessant, fulltastaturtelefoner er det ikke så mange av på markedet, og det finnes mange som har behov for slike i for eksempel jobbsammenheng. HTCs Desire Z er en annen relevant modell som har fordelen med Android, så vi lurer på hvordan E7 stiller seg i forhold.

Annonse


Vi kan vel si det rett ut: Symbian^3 fremstår som enda vondere å bruke nå, siden vi prøvde N8 i oktober i fjor. Siden den tid har det skjedd utviklinger på Android-plattformen, og vi har hatt god tid til å forelske oss i den behagelige brukervennligheten til Windows Phone 7. Dermed føles Nokias system som et enda lenger steg tilbake når det gjelder brukervennlighet, ytelse og muligheter.

Maskinvaren er likevel flott. Vi kan starte med å gå gjennom hva telefonen kan gjøre: Det utvendige designet gir jo oss en rekke pekepinn.

Greit med mediemuligheter
Det er blant annet igjen plass til HDMI-utgang som gjør at du lett kan koble E7 til en TV. Da speiles hele menysystemet på storskjerm, noe som er praktisk og brukervennlig. En fin måte å vise bilder og video for venner og bekjente.

Kameraet er imidlertid ikke like fantastisk som på N8. Det tar bilder i åtte megapiksler, filmer i 720p og har en mer begrenset blitzløsning. Resultatet er bilder av langt mer standard mobilkvalitet enn det N8 presterte, med andre ord betyr det fine og klare bilder utendørs, men begrenset kvalitet under krevende forhold. Er det mørkt, prøver du å ta makrobilder, er det mye detalj i motivet, vil du bli skuffet.

Utover kameralinsen og HDMI-utgangen legger vi merke til USB-port, de nødvendige knappene, og vi registrerer at batteriet faktisk er bygget inn i telefonen og kan ikke byttes ut.

Tastene
Det aller viktigste elementet av konstruksjonen er tastaturet. Det er faktisk relativt vanskelig å få opp, det krever litt innsats å skyve det frem. Men når du først får det ut, er det en fornøyelse å bruke. Tastene er meget responsive, de føles genuint gode og det er akkurat nok avstand mellom dem. E7 er designet slik at det er like greit å legge den flat på bordet og skrive på den som en liten datamaskin, med flere fingre. Vi hadde ikke akkurat satset på å skrive en bok på denne måten, men meldinger, eposter og notater er en annen historie. Rent maskinvaremessig er dette den beste tastaturmobilen du får per i dag.

Tastaturet har også egne norske taster, en stor fordel.

Selve skjermen er meget god. Den er fire tommer stor, og bruker AMOLED-teknologi. Det betyr kjempegod fargegjengivelse og dyp sortnivå. Dermed er telefonen glimrende når det gjelder å vise frem bilder eller video, med virkelig flotte farger.

Så var det Symbian, da
Men, som tilfellet var med N8, den beste maskinvaren hjelper lite når programvaren ikke lever opp. Som vi sa innledningsvis, det har skjedd ting i mobilbransjen siden vi testet Symbian^3 for første gang, men opplevelsen på E7 fremstår som uforandret. Det er det samme operativsystemet, det samme grensesnittet, og de samme nyhetene.

Symbian^3 er rent visuelt lite attraktivt. Den samme, store skriften, den lave oppløsningen på ikonene og det kornete uttrykket gjør at systemet selv på utsiden fremstår som utdatert. Her er det få som blir imponert bare av å observere det visuelle.

Det er klart at Symban^3 er uansett en klar forbedring fra tidligere versjoner når det gjelder alt det underliggende, med støtte for flere hovedskjermer der du kan fritt legge inn snarveier, widgets, kontakter og lignende. Du kan flytte på alle disse elementene fritt, og mange av dem blir fortløpende oppdatert med nytt innhold.

Arbeidsflyten er forbedret, menyene er mer logiske, når du holder inne fingeren åpnes det relevante, kontekstsensitive alternativer. Men navigasjonen er likevel mye mer klønete enn moderne standard, med alt for mange mapper som må klikkes gjennom og alt for mange menyer som må forseres. Det fremstår som forvirrende og gammeldags.

Smerte
Nettleseren krever alt for mange klikk for noe så grunnleggende som å taste inn en adresse, og bokmerkehåndteringen er ganske fæl. Telefonen tvinger oss fremdeles til å bruke T9-tastatur når vi skal taste inn tekst i portrettmodus, til tross for at skjermen er 4 tommer stor. Uansett hvor mange forbedringer og justeringer det er gjort i Symbian, er det generelle inntrykker fryktelig gammeldags. Det er som å bruke et operativsystem fra mange år tilbake, fikset og patchet til å fremstå som mer relevant enn det egentlig er.

Du bør for øvrig lese vår test av Nokia N8 for grundigere gjennomgang av Symbian^3. Våre konklusjoner er enda mer aktuelle i dag.

Uelegant
Ovi-nettbutikken er fortsatt sentralen for applikasjoner, og utvalget er jo der. Det bare imponerer lite. En rekke klassiske spill, widgeter fra norske mediehus og nyttige programmer er på plass. Men det er alt for mye kløning med innlogginger, kontoer, nedlastinger som går smertefullt tregt, hele prosessen med å bruke telefonen krever bare så mye mer styr enn andre løsninger. Ting tar grusomt mye tid med Symbian^3.

Nokia har lovet å oppdatere systemet med en rekke justeringer, bedre nettleser og andre forbedringer – men Windows Phone er nå fremtiden for selskapets mest avanserte mobiler, så det hjelper strengt tatt lite.

For all del, Nokia har prøvd, og det er helt klart at andre iOS, Android og WP7 også har sine ulemper. Ingen er perfekte. Men Symbian^3 er ganske slappe saker nå i 2011, og vi anbefaler egentlig ingen å gå for denne løsningen.

Forretningsfokus
Nokia E7 har veldig tydelige fordeler: Tastaturet er herlig, skjermen er god, konstruksjonen veldig solid. Batterilevetiden er definitivt bedre enn andre smarttelefoner. Dermed kan det fremdeles være en relevant løsning for forretningsmenn som er avhengig av å taste inn mye tekst, og ellers ikke er så opptatt av å ha det mest moderne operativsystemet. Men for alle oss andre er dette en utdatert plattform med få styrker. Kjapp dere, og vis oss Windows-telefonene, Nokia.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse