Alt slettes på tre minutter

Denne 64GB SSD-disken slettes fullstendig på tre minutter. Det er ikke gode nyheter for politiet.

Fredag i forrige uke kom rapporten om at SSD-disker, minnepinner og andre fastminne-lagringsenheter er så godt som umulig å slette helt.

Stikk motsatt
Forskerne anbefaler derfor at man bruker kryptering, dersom man ikke vil at uvedkommende skal få innsyn.

Paradoksalt nok foreligger det allerede nå en rapport som sier det stikk motsatte.

Annonse

Fullstendig sletting på 3 minutter
Ifølge forskere ved Murdoch-universitetet i Perth, Australia er det mulig å slette en SSD-disk fullstendig på bare tre minutter.

Og da snakker vi om en fullstendig sletting som gjør det umulig å rekonstruere data for politi eller andre som måtte være interessert i det som befinner seg på disken.

Destruktiv firmware
Årsaken er en metode som kalles «søppelinnsamling» (Garbage Collection). Dette er en samling destruktive algoritmer som brukes i de nyeste SSD-diskene for å optimalisere ytelsen.

Gaerbage Collection ligger innebygget i firmware, og skal sikre at data som slettes ikke skal fortsette å ta opp plass på disken. Dermed slipper man å overskriver med nye data, slik tilfellet er med tradisjonelle harddisker.

Overraskede forskere
Det skal skal ifølge diskprodusentene ta mellom 30 og 60 minutter å slette en av deres 64GB SSD-disker fullstendig. Til forskernes store overraskelse tok hele prosessen bare tre minutter da de testet dette med en Corsair 64GB SSD.

Prosessen går med andre ord så fort at man kan tenke seg at en forbryter kan slette data så å si mens politiet banker på døra.

Gjør vanlig metode ubrukelig
I følge forskerne ødelegger disken data langt raskere enn noen IT-kyndig politietterforsker kan klare å rekonstruere dem.

Vanligvis bruker etterforskerne såkalte skrivestoppere (write blockers) for å hindre at data blir overskrevet og isolere seksjoner på disken for å rekonstruere dem helt eller delvis.

I følge de australske forskerne er det første gang at denne metoden har vist seg å være umulig å bruke på en disk som ikke er fysisk skadet.

Kilde:
Techworld.com

Forskningsrapporten finner du HER (pdf)

Annonse
Annonse