Nå kan du surfe i lufta

IMG_3802

En av de siste grensene er nå brutt. Fra og med i dag kan du surfe på fly i Norge. Gratis.

Dette er tilbudet Norwegian nå aktiverer – etter en utviklingsperiode på to år, og offentlig testing i noen uker, ble den unike løsningen offisielt skrudd på i dag. Og når Norwegian spør om vi har lyst å ta en flytur over Osloområdet sammen med et utvalg av flyselskapets sjefer, teknisk ansvarlige, og en statsråd, i et av de skinnende nye 737-800-flyene, sier vi selvfølgelig ikke nei.

Tidlig ute
Norwegian selv er meget fornøyde med at de er faktisk det første flyselskapet i Europa som introduserer et slikt tilbud (SAS har hatt det før, og det finnes flere slike løsninger i USA og Asia). Og lover at de har testet løsningen grundig over de siste to årene, også når det gjelder alle mulige sikkerhetsspørsmål.

Annonse

Det som skjer i dag er at 2 fly er utstyrt med teknologien i skrivende stund. Disse har ingen fastsatte ruter, de rulleres over store deler av selskapets rutenett. Frem til cirka juni i år vil det totalt være 11 fly i lufta med teknologien, og over 20 utover 2011. På sikt skal alle Norwegians maskiner utstyres med dette.

Satellittbasert
Selve installeringen skjer i Stavanger, og flyene som har teknologien får en antenne utenpå skroget, som kommuniserer med en satellitt. Inne i flyene vil det være to separate bånd, ett som er åpent for vanlige brukere, og ett lukket som kun brukes av pilotene og besetningen. Det er nemlig ikke bare de reisende som får nytte av nettet ombord, også mannskapet kan bruke det til kommunikasjon med bakken.

Nettet skrus på i det flyet passerer 10.000 fot, på vei mot marsjhøyde. Før det, og ved landing, må du fremdeles ha de elektroniske enhetene dine avslått.

Så, vi tok plass i det splitter nye, flotte flyet med delikat belysning og redesignede bagasjehyller, og ble briefet av selskapets ansvarlige om teknologien.

Elegant
Vi tok av i nydelig vintervær, noe som selvsagt gjorde opplevelsen enda mer behagelig, spesielt siden vi skulle fly ganske lavt over byen. Kort tid etter takeoff ble nett-tilgangen aktivert, og vi fyrte selvsagt opp det vi hadde av utstyr. Vår helt ordinære Acer-laptop med Windows 7 fant nettet umiddelbart, og koblet seg rett opp. Det eneste vi måtte gjøre var å klikke på en innloggingsknapp i nettleseren.

Så mens sola skinte der vi fløy over Drammen, satt vi på Facebook, MSN, sjekket jobbmailen og en rekke nettsider. Vi knipset noen bilder med mobilkameraet som vi lastet opp der og da, og logget oss inn gjennom iPaden også.

Passe raskt
Hastigheten er ikke overveldende imponerende, dette er ikke en løsning som skal brukes til å laste ned store mengder data eller se på film i høy oppløsning. Men til mindre krevende bruk, slik vi testet, tradisjonell nettsurfing og sosial kommunikasjon, holder det i massevis.

Det skal også påpekes at vi fløy sammen med andre teknologi- og pressefolk, alle omringet av diverse nett-tilkoblede dingser, noe som ikke er helt representativt for en vanlig flytur. Det presset kapasiteten ganske godt, kan vi tenke oss, og de teknologiansvarlige var godt fornøyd med hvordan nettet presterte.

Nyttig
Også kapteinen, Ole Christian Melhus, var fornøyd, og påpekte at også pilotene får god nytte av tjenesten. Da vi spurte om flyverne kommer til å sitte på Facebook i stedet for å passe på flyet, forsikret han oss om at det legges inn sperrer for denslags. Heldigvis.

Som sagt, tjenesten vil være gratis i tiden fremover, så det er bare å sette i gang og ta den i bruk neste gang du sitter på et egnet fly. På sikt vil det muligens introduseres betaling, men Norwegian har ingen konkrete planer om hvor mye det vil koste og når det skjer.

Annonse
Annonse