Piratjegerne hadde ikke regnet med at fildelerne skulle velge rettssak framfor å betale med en gang de mottok trusselbrev. Det ble fatalt både for dem og advokatfirmaet de brukte.

Annonse


For mye trøbbel

I slutten av januar ble det kjent at den høyprofilerte, britiske piratjegeren Andrew Crossley gir seg. Årsaken var at han etter eget utsagn har mottatt drapstrusler fra fildelere.

– Rene trusselbrev
– Jeg har sluttet å jobbe med dette. Jeg har blitt utsatt for et kriminelt angrep. E-posten min har blitt hacket. Jeg har fått både drapstrusler og bombetrusler rettet mot meg. Dette har skapt enorme problemer for meg og min familie, het det i en rettslig uttalelse som Crossley lot lese opp i rettsalen under en sak mot 26 fildelere i den britiske piratdomstolen.

Crossleys firma ACS Law hadde for vane å sende ut det som har blitt oppfattet som rene trusselbrev av mange. Spesielt av folk som mener seg helt uskyldige i piratkopiering eller ulovlig nedlasting.

Brev har gått ut til oldinger, småbarn og folk som knapt aner hva PC eller Internett er.

Annonse


Oppdragsgiveren gir opp
I helga ble det kjent at det ikke bare er Crossley som gir seg. Den eneste kunden hans, piratjegerfirmaet MediaCATm, gir også opp kampen.

MediaCAT brukte ACS Law til å forfølge fildelerne, etter å ha sporet dem opp via teleselskapene. I Storbritannia kan nemlig private aktører få ut navnene som skjuler seg bak Internett-brukeres IP-adresser, og bruke disse videre i et søksmål.

MediaCAT var finansiert av film- og platebransjen, og skulle fungere som «pisk» overfor de som foretrakk å skaffe seg film og musikk på ulovlig vis.

Fullstendig fiasko
Strategien viser seg nå å være en fullstendig fiasko. Firmaet sier de ikke vil forfølge fildelere mer, og at de legger ned all virksomhet.

Saken som nå pågår i britisk rett har avdekket at det er så godt som umulig å effektivt forfølge ulovlig fildeling uten selv å bryte britisk lov. Framfor å risikere å selv ende opp som tiltalt for grove lovbrudd, velger MediaCAT å droppe saken mot fildelerne.

27 gikk til retten
Til sammen 27 briter som har fått juridiske trusselbrev fra MediaCAT via ACL Law har valgt å ta sakene sine til retten. 26 av disse fikk lov til det, noe de to piratjegerselskapene ikke hadde regnet med.

Saken har avdekket en rekke lovbrudd hos de som skulle være fornærmet i saken. Så ille var det at dommer, Judge Birss, ifølge BBC endte opp med å riste på parykken:

– Ikke glad
– Jeg vil gjerne fortelle at jeg ikke er glad. Jeg får inntrykk av at det ved hvert krumspring i denne saken foreligger et ønske om å unngå enhver nøyere, juridisk undersøkelse, uttalte han.

Advokaten til de 26 tiltalte har allerede varslet søksmål mot Andrew Crossley, som skal ha tjent seg svært rik på antipiratvirksomheten. Crossley, som var eneste ansatte i sitt selskap, mottok hele 65 prosent av pengene han klarte å drive inn. Rettighetshaverne ble avspist med 30 prosent. Resten gikk til MediaCAT.

Ubrukelig lov?
I april i fjor vedtok det britiske parlamentet en av verdens strengeste lover mot for digital piratvirksomhet. Saken mot de 26 filderne regnes som den første prøvesteinen.

At utfallet nå ser ut til å bli stikk motsatt av det rettighetshaverne hadde håpet, lover ikke godt for lignende saker framover.

Annonse