Skal disse folka få sette premissene for samfunnsdebatten?

Annonse


Anonymous skifter taktikk

Lørdag oppfordret de beryktede nettaktivistene Anonymous (Anon) til en verdensomspennende aksjon.

Forbigått i stillhet
Men få la merke til det. For denne gangen var det ikke angrep mot banker og kortselskaper som sto på programmet.

Riktig hva som sto på programmet var det ikke så mange som skjønte, kanskje bortsett fra det «lederskapet» som Anonymous påstår hardnakket at de ikke har. De vil ikke en gang bli kalt en gruppe, men påstår selv at de er en løst organisert sammenslutning av folk som spontant reagerer på overgrep mot personvern og brudd på ytringsfriheten.

Høy profil
Aktivistene har tidligere holdt svært høy profil når de har aksjonert både mot Scientologikirken, det iranske valget i 2009 og ikke minst mot film- og platebransjens piratjakt. De aksjonerer også i disse dager til støtte for opprøret mot regjeringen i Tunis.

Annonse


Det som kan oppfattes som den norske grenen har også bebudet aksjoner mot Arbeiderpartiet, dersom det omstridte Datalagringsdirektivet går igjennom.

Aksjonerte mot kortselskaper
Men kjent for alvor ble Anonymous først for sine tjenestenekt-angrep mot Mastercard og Visa før jul i fjor.

Angrepene skjedde i protest mot at disse selskapene hadde stoppet utbetalinger av donasjoner til varslernettstedet Wikileaks.

Internasjonal protestdag
Lørdag hadde Anonymous på sin egen nettside erklært som en internasjonal protestdag. De oppfordret folk som støtter deres sak i hele verden til å aksjonere for – som det het – «å beskytte sin frihet».

Se videoen med oppfordringen her:

Så ble det helt stille. For selv om både BBC og andre store medieorganisasjoner hadde forhåndsannonsert aksjonene, er det vanskelig å finne noen rapporter om at noe som helst skjedde denne lørdagen.

Offline-demo
Likevel markerer protestaksjonene et skifte av taktikk fra Anonymous side, mener flere selvbestaltede eksperter på fenomenet.

Nå er det ikke lenger angrep som gjelder, men gode gamle demonstrasjoner. I Anonymous-terminologien kalt «offline-demonstrasjoner».

Men hvor var demonstrantene?

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse