2010 var et vente-år. I 2011 kommer mye av det vi har sett til å ta av.

Annonse


Dette kan du vente deg i 2011

Året som gikk ga oss iPad, Galaxy Tab, nettsky og Wikileaks-skandaler. Hva vil 2011 bringe?

«Padder» i fleng
Utvilsomt flere «padder». Apple vil på ingen måte få lov til å være alene på markedet for bærbare pekeskjermer, apper og alt som hører med i den fagre, nye verden av pek og dra.

Samsung har som sagt allerede meldt seg på med Galaxy Tab. Men også andre har lansert eller er på vei med Andoid-baserte nettbrett. En av dem er RIM/Blackberry, som i november lanserte sin sin Playbook. Denne knuser iPad rent teknisk.

Ny Android
Det er ventet at svært mange av de nye «paddene» vil kjøre Android 3.0 (muligens 2.4, alt etter hvem du spør), eller Honeycomb som det kommende OS-et fra Google også kalles.

Annonse


Dette OS-et er spesielt tilpasset tablet-maskiner, og har en rekke muligheter som Apple trolig kan se langt etter med dagens versjon av iOS. Stikkord er kamera og full integrasjon med Google-universet.

Alt på nett
Når vi først snakker om Google, vil lanseringen av Chrome OS og Chrome Notebook i begynnelsen av året trolig føre til en aldri så liten revolusjon i måten vi tenker på i forhold til nettet.

Vi har vent oss til å tenke på PC-en som et velutstyrt verktøy som tar kontakt med nettet når vi skal kommunisere eller trenger innhold. I Googles verden ligger alt på nettet: Innhold, applikasjoner, datakraft. Du trenger med andre ord bare en «dum» terminal som kan kjøre en nettleser.

Enklere, kjappere, billigere
Dette åpner et vell av nye muligheter. Ikke bare for Google, men for alle som leverer maskinvare og tjenester. Inngangsbilletten til nettet blir mye rimeligere. Mens man trolig må betale mer for alle godsakene som ligger der ute.

Fordelene ligger utvilsomt i enklere grensesnitt, lavere strømforbruk og kjappere tilgang. Det er en svært spennende verden som åpner seg. De fleste tror at 2011 blir Nettskyens år.

Apples store år
Krigen mellom Microsoft og Apple ble på mange måter vunnet av Apple i året som gikk. Apple ble verdens største IT-selskap, målt i verdi.

Microsoft måtte finne seg i å spille annenfiolin (og kanskje til og med tredjefiolin når vi regner med Google), både når det gjaldt innovasjon og oppmerksomhet.

En full oversikt over alle Apples lanseringer i 2011, finner du HER.

Satser på Windows Phone 7
De fleste tror at dette vil fortsette også neste år. Mye avhenger av om Microsoft klarer å gjøre vei i vellinga med Windows Phone 7, det mobile operativsystemet som skal konkurrere mot iOS og Android.

Apples suksess gjelder vel å merke bare privatmarkedet. På bedriftsmarkedet er ikke Apple i nærheten av å true Microsoft, om de skulle være interessert i det.

Apper i fleng
Både Microsoft, Google og Apple har det til felles at de nå satser på apper på mobilen. Google og Apple tar dette enda et steg lenger, ved også å innføre apper på PC-er. Apple åpner sin App Store for Mac allerede 6. januar.

Også Google satser på apper, men disse vil i tråd med Chrome OS-filosofien kjøre i nettleseren. Og vil i motsetning til Apples apper kunne kjøre på en hvilken som helst maskin, ikke bare Googles Chrome-maskiner (som i første omgang langes av Acer og Samsung).

SSD blir normen
En annen viktig endring i 2011 blir overgangen til fastminne-disker. Så langt har dette vært et nisjemarkedet for de som ønsker noe høyere hastighet på maskinen sin. I året som kommer vil vi se at stadig flere PC-produsenter erstatter den tradisjonelle harddisken med SSD-disker.

På bærbart utstyr vil mekaniske disker gå ut på dato. Du finner i dag knapt en MP3/mediespiller med tradisjonell harddisk (Apples iPod Classic er et hederlig unntak, men den kommer det neppe flere generasjoner av). Og i videokameraer er det stort sett bare minnekort og internminne som gjelder.

Minnekort med plass til alt
SD-kortet har stort sett vunnet kampen i foto- og videoverdenen. Disse kortene blir stadig romsligere, og i 2011 vil vi trolig se SDXC-kort i terabyte-klassen.

Det betyr at du snart kan ha med deg så godt som alt digitalt innhold du eier hvor som helst: Video, bilder, musikk og dokumenter – alt sammen får plass på en fingernegl.

Utfordringen blir å velge: Vil du ha data i lomma, i nettskyen eller begge deler?

3D for alle penga
I spillverdenen blir det neppe de store lanseringene på konsollsiden. Men Nintendo kommer i mars med 3DS – en videreføring av det bærbare DS-konseptet med brilleløs 3D-opplevelse.

En gjennomgang av spillåret 2010 finner du HER.

3D kommer ellers til å prege underholdningselektronikken på flere områder. Flatskjermer og Blu-ray-spillere med 3D kom i år, og neste år vil vise om dette blir et forbigående fenomen eller om det går som film- og elektronikkbransjen vil: At 2D om få år vil føles like gammeldags som svart-hvitt og mono.

Uansett: Godt nytt år!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse