I Star Wars ser vi blant annet prinsesse Leia som hologram. IBM tror at denne teknologien snart kommer i mobiltelefoner.

Annonse


– Blir virkelighet i 2015

Om fire år vil du kunne snakke med en tredimensjonal, holografisk utgave av kjæresten din. Og den bærbare PC-en vil kunne lades av luft og bevegelse.

3000 forskere
Dette er bare to av spådommene som den amerikanske IT-giganten IBM i fullt alvor gjør for årene fra 2011 og fram til 2015.

Og de er er på ingen måte ville fantasier. Selskapet har tvert om engasjert 3000 forskere for å få et bilde av hvilke teknologier vi kan vente framover. Disse spådommene har så blitt analysert og kvalitetssikret ved Almaden, selskapets forskningssenter i San Jose, California.

Botemiddel mot pessimisme
Resultatet er utvilsomt svært spennende. For her finner vi både programvare som vil kunne forutse trafikkaos på veiene, lommebøker som gir informasjon om miljøet og hele byer som blir varmet opp om vinteren av varmen som serverne i byens nettverk utvikler.

Annonse


– Dette er alt sammen mål vi strekker oss etter. Og det er bra. For i en tid der pessimismen råder er det ikke dumt med en liten dose teknologisk optimisme, sier direktør Paul
Saffo i selskapet Discern til Bloomberg.com.

Stort sprang for batteriet
Det er for øvrig først og fremst på batteriteknologien IBM ser de store teknologiske sprangene i årene som kommer.

Blant annet ser de for seg elektriske biler som går 80 mil på én opplading. Og når det gjelder bærbare datamaskiner, kan du dersom IBM får rett si farvel til stikkontakten. For fremtidens batterier vil bli ladet opp ved hjelp av oksygen, et stoff som det som kjent finnes mye av i lufta vi puster inn..

Lades av bevegelse
Selskapet ser også for seg såkalt kinetisk lading. Dette er en teknologi som har vært brukt i armbåndsur i mange år, men som nå skal være moden for å lade større og kraftigere batterier.

Teknologien går ut på at bevegelsene batteriet utsettes for skaper energi, som igjen brukes til lading.

Holografiske venner
Hologrammer
IBM mener imidlertid at dette vil bli implementert i mobiltelefoner før 2015, og at de fleste av oss vil sitte og snakke med et tredimensjonalt bilde om ikke lenge.

Kanskje vi får Facebook-venner som vandrer rundt i rommet også?

Har tatt feil før
IBM har imidlertid ikke alltid hatt rett i sine spådommer. På 90-tallet hadde de stor tro på stemmegjenkjenning. En teknologi som få bruker i det daglige, men som vel å merke har fått et aldri så lite comeback i årets julegave: Microsofts bevegelseskontroller Kinect for Xbox 360.

For øvrig spådde selskapet at mobilen skulle bli den nye lommeboka og erstatte kredittkortet. Joda, vi betaler mye med mobil, men mest av alt kjøper vi småprogrammer (apps). Som oftest må vi dra fram kortet først, for så å få bekreftelsen på kjøpet via mobil.

Likevel må vi jo ha en viss respekt for at IBM årlig bruker om lag 35 milliarder kroner på forskning og utvikling. Forhåpentligvis slår spådommene for 2011-2015 til.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse