GULLALDEREN: Kodak Instamatic var selve folkekameraet den gang da. Her en modell fra 1963.

Annonse


Kodak kan stoppe alle fotonettsteder

Det har ikke gått så bra med Kodak etter at digitale fotoapparater tok over for de gamle, filmbaserte kameraene.

Har ikke lykkes
Selskapet, som ble startet i 1888, levde i over hundre år høyt på film og fremkalling. I dag er det få som bruker analog film.

Og selv om Kodak har prøvd hardt, både med egne digitale kameramodeller og ulike tjenester for amatørfotografer, er de ingen match verken for Canon, Panasonic eller Nikon.

Går i strupen på liten aktør
Eller for den saks skyld Google eller Yahoo.

Annonse


For nå
går Kodak nemlig i strupen på Shutterfly, en tjeneste som gjør akkurat det samme som Googles Picasa og konkurrenten Yahoos Flickr.

Enerett på offentlige fotodatabaser?
Kodak mener at de har patent på å drive forretningsvirksomhet som innebærer at fotografier blir gjort tilgjengelig på en organisert måte for enkeltpersoner eller publikum.

Med andre ord fotodatabaser der folk kan legge inn sine egne bilder og gjøre dem tilgjengelig for venner og familie, eller for den saks skyld hele verden.

Kodak har over 400 patenter som gjør at de har eneretten på slik virksomhet, hevder de. De fleste av dem stammer fra en tid der ingen tenkte på nett og digitalisering.

Minner om norsk sak
Saken minner ikke så lite om da det norske selskapet Bellboy i 1999 hevdet at de hadde sikret seg patent på all Internett-handel i Europa.

Saken led en ublid skjebne i rettssystemet, men nordmennene har visstnok ikke gitt opp kampen.

– Google vil bla opp
Analytikere er delt i synet på denne saken, som kan komme til å få store økonomiske konsekvenser for både Google, Yahoo og nær sagt alle små og store fotobutikker og kjeder rundt om i verden.

Noen mener at kravet vil bli kontant avvist, og at Shutterbug vil vinne. Andre mener at Shutterbug vil legge seg på ryggen og be om nåde, mens Google og Yahoo vil bla opp de store dollarbunkene for å unngå å bli saksøkt i etterkant.

Uansett blir det litt mindre trygt å drive fototjeneste på nettet framover.

Kilde:
BBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse