Hopp til navigasjon Hopp til innhold
assange (Ill.: WikiLeaks.org)

Klappjakt på Assange

Arrestordre over hele verden.

Voldtektssaken mot Wikileaks-sjefen Julian Assange har tatt en ny og enda mer alvorlig vending.

Fredløs over hele verden
Først ble han etterlyst gjennom hele verden gjennom Interpol. Og natt til i dag gikk det ut global arrestordre.

Det betyr at alle land som er medlem av Interpol-samarbeide kan arrestere ham og utlevere ham til svenske myndigheter dersom han blir oppdaget.

Intervju via Skype
Assange har gått i dekning, men gir fortsatt intervjuer med journalister. Senest i går ga han et intervju med det amerikanske magasinet Time via Skype. Han ville imidlertid ikke oppgi hvor han befinner seg.

I intervjuet sier han blant annet at USAs utenriksminister Hilary Clinton bør gå av, dersom meldingene om at hun beordret spionasje mot FN-topper er riktige. Dette skal hun i følge de siste lekkasjene fra amerikansk diplomati som Wikileaks har lagt ut ha gjort.

Oppsiktsvekkende samtaler
De til sammen 250 000 dokumentene inneholder referater fra fortrolige samtaler innen det amerikanske diplomatiske korps, og kan by på mange saftige karakteristikker både av land og regjeringsmedlemmer verden over.

Påstanden om at flere arabiske land ønsker at USA skal gå til militære skritt mot Iran før landet får utviklet atomvåpen er blant utsagnene som har vakt mest oppsikt.

Ligger på torrents
Bare noen hundre er så langt lagt ut. Lenkene til disse fra Wikileaks side fungerer ikke, men dokumentene er lagt ut via torrentfiler.

Disse finner du HER og HER.

Wikileaks har blitt utsatt for gjentatte såkalte DOS-angrep (Denial of Service), der nettstedet har blitt lammet av falsk trafikk. Hvem som står bak dette, er så langt ikke kjent.

– Svært ødeleggende
Dokumentene kommer i kjølvannet av omfattende lekkasjer fra krigen i Afghanistan og Irak, som inneholder til dels meget avslørende opplysninger om amerikanerne og deres allierte (deriblant Norge) sine operasjoner.

Pentagon har kalt lekkasjene for svært ødeleggende, og de siste avsløringene har framkalt avsky fra politikere over hele den vestlige verden.

– Må behandles som bin Laden
Også vår egen utenriksminister Jonas Gahr Støre tar kraftig avstand fra Wikileaks-lekkasjene.

Lengst går likevel de amerikanske republikanernes frontfigur og mulige presidentkandidat Sarah Palin. Hun mener at Assange bør behandles på lik linje med Osama bin Laden.

Gjenopptok siktelse
Den svenske statsadvokaten Marianne Ny mener Assange har begått en voldtekt i Enköping i august i år. I tillegg går siktelsen ut på tre tilfeller av seksuell trakassering i Stockholm og Enköping og ett tilfelle av tvang i Stockholm.

Siktelsen ble frafalt allerede samme dag den ble utferdiget, men ble senere gjenopptatt av statsadvokaten.

CIA-mistanke
Assange innrømmer å ha hatt seksuell kontakt med kvinnene, men hevder at dette skjedde frivillig.

Han har så langt vært forsiktig med å påstå at det er den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA som egentlig står bak anklagene, men har antydet at han ikke utelukker at det kan være slik.

Stikkord: wikileaks