Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Idag er dette det raskeste og største CF-kortet du kan få. Men det kan komme til å endre seg snart. (Ill.: Sandisk)

Nikon og Sony vil ha superkort

Foreslår CF med 2TB og 550 MBps.

Profesjonelle fotografer sverger ofte til Compact Flash-kort – også kalt CF. I framtida kan ytelsen på slike kort komme til å øke dramatisk.

Maksgrense på 2TB
Sammen med Nikon og Sony har minnekortgiganten Sandisk nemlig planer om å utvikle en helt ny type med data som burde tilfredsstille selv den mest krevende film- eller stillbildefotograf.

Mens lagringskapasiteten på dagens kort begrenser seg til 64GB, skal de nye kortene ha en maksimal grense på hele 2 Terabyte.

Kraftig økt hastighet
Også skrivehastigheten vil bli kraftig øket, om de tre selskapene får det som de vil.

Mens dagens kort gjerne kjører på 90 Megabyte pr. sekund og maksimumsgrensen for CF-standarden i dag er 167, er de framtidige kortene spesifisert med hele 550 megabyte i sekundet.

Canon vil også ha det
Selv om forslaget til CF-organisasjonen CompactFlash Association kommer fra Nikon og Sony, er også Canon positive. De ønsker seg i likhet med de to konkurrentene også raskere CF-kort med mer lagringskapasitet enn dagens norm tillater.

Utviklingen blir i så fall tilsvarende det vi har sett for SD-kort (Secure Digital), som nå har mesteparten av kameramarkedet for amatører og har begynt å spise seg inn i proff-segmentet.

Tar igjen SDXC
SD-kort kom nylig i SDXC-versjon, der det nå finnes kort med opptil 64GB lagringskapasitet.

Grensen er imidlertid langt høyere – på opptil 2TB, akkurat som de CF-kortene som muligens kommer. Grensen for overføringshastighet er for SD-korts vedkommende på 90 MBps. De nye CF-kortene – hvis de blir en realitet – blir altså mye raskere.

Krever nytt utstyr
Mens alle nyere kameraer og kortlesere som støtter CF i dag tar alle typer CF-kort, vil de foreslåtte kortene kreve nye kameraer og lesere, akkurat som SDXC-kortene.

Mens SD-kort til nå har gjennomgått to generasjonsforandringer (SDHC og SDXC), blir det første gang det skjer for CF-kortenes vedkommende.

Det hører imidlertid med til historien at den offisielle CF-standardens revisjon 5.0, som kom i år, åpner for svimlende 128 Petabyte ved hjelp av 48-bit adressering.

Kilder:
Akihabara News
Engadget.com