Hopp til navigasjon Hopp til innhold
googletv21 (Ill.: Thomas Marynowski)

Er dette TV-fremtiden?

FØRSTEINNTRYKK: Vi prøvekjører Google TV.

Bare sånn at det er klart: Google TV finnes ikke i Norge per i dag, og det foreligger ingen nøyaktige planer om lansering i nærmeste fremtid. Dermed er det heller ikke Logitech som har offisielt lånt oss et testeksemplar av sin Revue, noe som ville vært normal prosedyre – vi fikk i stedet prøve en amerikansk utgave, lånt til oss av Premiss Communication.

Tidlige inntrykk
Dette er derfor ingen fullverdig test, siden flesteparten av funksjonene ikke fungerer slik de bør. Vi var bare nysgjerrige på hvordan Google TV føltes og så ut, og lekte med den litt. Den dagen tjenesten faktisk kommer til Norge, med ordentlig innhold, kommer vi selvsagt med en ny, full anmeldelse.

Poenget med Google TV er å samle alt innhold du kan se på TVen på ett sted. Vanlig TV, nett, streaming, dine egne klipp – alt det skal være lett tilgjengelig, og ikke minst søkbart.

Separert
Logitech Revue, som vi har prøvd, er en egen boks. Den plasserer seg mellom din TV-dekoder og selve TVen, og du plugger altså inn HDMI-kabelen fra dekoderen inn i Revue, og videre inn i TVen. Revue er på en måte en mellomstasjon.

Tastaturet.
(Ill.: Thomas Marynowski)

Om du ønsker, kan du også bruke Revue uten en dekoder, men du går selvfølgelig glipp av TV-signalene. Du kan imidlertid fremdeles gå inn på nett-tjenestene.

Rent fysisk er boksen ganske liten og lett, så den krever heldigvis ikke mye plass. Den er sort og glatt på oversiden (det blir mye fingermerker), og på baksiden finnes alle de nødvendige tilkoblingene: HDMI, nett, USB-porter, optisk ut, strøm og så videre.

Alle taster
Det mest spesielle er det fullverdige tastaturet som følger med. Det er denne som fungerer som fjernkontroll. Du mater inn tekst via tastene, selvsagt, og du kan også kontrollere musepekeren takket være en liten styreflate på høyre side. På toppen av dette kommer det en rekke knapper med spesifikke Google TV-funksjoner, som åpner menyer, tar deg hjem eller tilbake, og tastaturet har også flere taster for å styre medieavspilling. Mange av de Google-spesifikke tastene vil kjennes igjen av brukere av Android-telefoner. Tastaturet kan forøvrig settes opp til å fungere som fjernkontroll til din TV og receiver, noe som er et pluss.

Oppsettet av det hele er ikke verdens enkleste. Det tar litt tid, og krever at du har modellnavnene for din dekoder og TV tilgjengelige. Alt dette skal tastes inn underveis. Dessuten er jo alt lagt opp for det amerikanske markedet, så vi måtte bruke 90210 som postkode og velge mellom diverse amerikanske kabel-TV-leverandører for å få inn TV-sendinger.

Dette betyr selvsagt redusert funksjonalitet her i Norge.

Søkbart
Hele poenget med Google TV er søk. En egen søketast åpner et felt som fungerer på tvers av alt. Enten det er TV, YouTube-videoer, internett, eller klipp fra diverse partnere. Når du søker på en TV-serie, vil du i USA få opp treff på de relevante kanalene som viser serien, du vil kunne se eldre episoder eller programmere din PVR til å ta opp de kommende avsnittene. Logisk nok fungerer ingenting av dette her hjemme, vi kan ikke sette opp opptakeren til å huske søndagens episode av Boardwalk Empire på HBO. Men hadde vi vært i USA, ville dette vært veldig gøy.

googletv14
(Ill.: Thomas Marynowski)

Google TV gir oss også snarveier til diverse typer innhold. Alt dette presenteres som egne applikasjoner og snarveier til nettsider, men få av disse leder til noe som helst her hjemme. Pandora, Netflix, Napster, Amazon VOD, alt dette krever at du befinner deg i USA, og vi får bare opp feilmeldinger. Joda, det finnes måter å omgå slikt på, via VPN-løsninger, men det koster penger.

Så, stort sett ender vi opp med å se klipp på YouTube. Disse vises gjennom et eget grensesnitt tilpasset TV-skjermer.

Vi gjentar, postensialet for søk gjennom diverse typer TV-innhold og streamingtjenester er stort, men det fungerer ikke her hjemme med mindre du er villig til å betale for å omgå sperrene.

Tilkoblet
Logitech Revue lar oss gjøre en rekke andre ting da. Vi kan surfe på nettet. Nettleseren er basert på Chrome, og vi taster inn adresser i det samme søkefeltet som benyttes til øvrig søk. Opplevelsen er imidlertid ikke helt smertefri, først og fremst fordi det hele lugger en del. Enten du skroller nedover sider eller prøver å se flash-video, må du belage på en hastighet som er dårligere enn det man er vant til fra en PC. Dessverre. Nettleseren har ellers en del fine funksjoner som privat browsing eller faner, men den totale opplevelsen er blandet.

Nettleseren er dessverre ganske treg.
(Ill.: Thomas Marynowski)

Vi kan også plugge inn USB-minne, og spille av film eller vise bilder gjennom en egen mediespiller, og de fleste formatene fungerer fint.

En egen applikasjon for Twitter gir oss tilgang til nettopp det. Men vi savner dedikerte applikasjoner til Facebook og Googles-tjenester. Hvorfor lager ikke Google egne klienter for Gmail eller kalender? Du kan gå inn på tjenestene gjennom nettleseren, så klart, men det hadde vært enda morsommere om slikt var mer innbakt i grensesnittet.

Estetikk
Grensesnittet ellers er ikke nevneverdig imponerende. Det meste er stort og leselig, men lite attraktivt estetisk sett. Hovedskjermene er pene nok, men menyer der diverse innstillinger endres er temmelig fæle. Det er som å se oppblåste Android-menyer på en HDTV.

Vi merker på toppen av det hele at tastaturet ikke er verdens mest responsive – spesielt det å navigere seg rundt med museflaten var ganske smertefullt. På den andre siden kan det hende at det rett og slett er programvaren som er lite optimalisert. Eller kanskje er innmaten i Revue-boksen underdimensjonert?

Nykommer
Uansett kan vi konkludere med at Google TV fremdeles har en vei å gå. Nå snakker vi altså ikke om det manglende innholdet for Norge, for det er en annen sak. Men når det gjelder den generelle ytelsen, grensesnittet og brukervennligheten, må Google fortsette å jobbe. Google TV i dag er ikke ulikt Android for en stund tilbake. Tydelig uoptimalisert og uferdig, men full av potensiale. Og se hvor langt mobilplattformen har kommet.

Vi ser frem til den dagen Google TV slippes offisielt her hjemme og vi får testet plattformens fulle potensiale, inntil videre ser på på det hele som en kuriositet som var gøy å leke med en ukes tid. Vi kommer selvsagt tilbake med mer om Google TV når norsk lansering nærmer seg.

Stikkord: Google, internet, tv