Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Skimming-utstyr som dette kan fortsatt beslaglegges, selv om smuglerne går fri. (Ill.: Foto: Salt Lake City Police)

Tollen kan ta skimming-utstyret

Ikke helt lovlig likevel…

For en uke siden skrev ITavisen at østeuropeiske bandemedlemmer som de siste årene har sittet i fengsel for å ha importert teknologi ment til å svindle bankterminaler i Norge, har rett til erstatning i stedet.

Måtte løslate
Dette slo en dom i Høyesterett fast. Dermed ble måtte politiet løslate medlemmer av såkalte skimming-bandermed øyeblikkelig virkning.

Nå viser det seg at det likevel ikke bare er å ta seg inn i Norge med svindelutstyr som skal brukes i minibanker i bagasjen.

– Skal beskytte samfunnet
For underdirektør Louise Holthoug Amundsen i Toll- og avgiftsdirektoratet kan nemlig opplyse at at Tollvesenet fortsatt har anledning til å beslaglegge, selv om noen anholdelse av smuglerne ikke lenger kommer på tale.

– Tollvesenet har som oppgave å beskytte samfunnet mot blant annet kriminalitet. Derfor har vi vide fullmakter i tolloven. Vi skal holde kontroll med inn- og utførsel av varer, sier underdirektøren til NRK Østfold.

Hun viser til at alle som innfører varer har en plikt til å melde, fremlegge og deklarere de varene de tar med seg. Så når de bryter den plikten, også ved innførsel av skimmingsutstyr, har Tollvesenet hjemmel til å inndra eller beslaglegge.

Stikkord: svindel