Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Greenpeaces miljøbarometer for IT-bransjen viser at Nokia scorer best, Nintendo dårligst og Apple midt på treet. (Ill.: Greenpeace.org)

Nokia best – Nintendo verst

Her er de grønneste IT-produsentene.

Hvert år publiserer miljøvernorganisasjonen Greenpeace en liste over hvilke teknologiprodusenter som er verst og best i klassen når det gjelder «grønne» produkter.

Finner og svensker øverst
årets liste figurerer to nordiske mobilselskaper øverst: Finske Nokia er grønnest, mens Sony Ericsson er en god nummer to.

Nokia lå øverst også i fjor, og får igjen ros for både å ha redusert bruken av miljgifter og å lage produkter som bruker minimalt med energi.

Vekk med flammehemmere
Spesielt får selskapet honnør for å ha kvittet seg med såkalte bromerte flammehemmere.

Ingen av Nokias produkter inneholder nå slike stoffer, som det for øvrig er delvis forbud mot i Norge.

Ligger foran skjema
Også Sony Ericsson beholder sin plass som nummer to på listen, og er best av alle når det gjelder miljøgifter.

Svenskene ligger allerede froran skjema når det gjelder å følge EUs miljøpålegg, og lager i likhet med Nokia energisnille produkter.

PVC-fri skriver
HP var i fjor nummer åtte, og har nå steget til en fjerdeplass. Den amerikanske PC-giganten har forbedret seg kraftig i miljøhenseende, og det blir spesielt nevnt at selskapet nå har lansert verdens første PVC-frie skriver.

Også Samsung har kommet seg kraftig siden sist, med en femte plass i år mot en 13. plass på fjorårets liste.

Apple ned
Apple går imidlertid motsatt vei. I fjor lå de som nummer fem, men må i år nøye seg med en 9. plass blant de 18 selskapene som er testet. Altså nøyaktig midt på treet, mellom Sony og Dell.

Apple får primært kritikk for mangelfull informasjon. De har tradisjonelt vært bra på å redusere og eliminere miljøgifter, men nå vet rett og slett ikke verken Greenpeace, EU eller USAs miljømyndigheter helt hva selskapet bruker i produktene sine. Derfor minus i boka.

Holder ikke hva de lover
Microsoft har ingen produkter som er fri for miljøgifter. De lovte å slutte med PVC og bromerte flammehemmere innen 2010, men har i følge Greenpeace ikke gjort dette likevel.

Selskapet får også kritikk for ikke å instruere sine underleverandører i å følge de kravene som gjelder.

Nintendo på bunn
Verst er likevel den japanske spill/konsollprodusenten Nintendo. Selv om selskapet har truffet en rekke miljøtiltak, regnes disse ikke for effektive nok.

Strømforsyningen til den håndholdte konsollen DSi får riktig nok ros for lavt energiforbruk, men ellers står det heller dårlig til både med utslipp av drivhusgasser, gjenvinning og PVC-bruk.

I flere tilfeller har Nintendo faktisk redusert miljøvennligheten, ikke økt den.

Frivillig ordning
Rapporteringsordningen til Greenpeace er frivillig. Selskaper som ikke rapporterer, er heller ikke med på listen.

Det er årsaken til at mange kjente IT-selskaper selskaper ikke er med på listen.