Hopp til navigasjon Hopp til innhold
DSC04266 (Ill.: Thomas Marynowski)

Nå kommer Windows Phone 7

Alt om norsk lansering og de første telefonene.

Microsoft kunngjorde amerikanske lanseringsdetaljer rundt Windows Phone 7 i New York i dag, og disse bryr vi oss ikke så mye om. Fordi parallelt med pressekonferansen i USA foregikk det nemlig et lite treff hos Microsoft i Norge, og der fikk vi høre alle detaljene rundt norsk lansering av det spennende operativsystemet for mobiltelefoner, samt fikk sett de første mobilene med OSet som kommer i våre butikker. Og der er jo det som er spennende.

Høstklart
Så, fakta først. Windows Phone 7 slippes i Norge i månedsskiftet oktober/november. Lanseringen er faktisk rett rundt hjørnet, altså.

Den norske lanseringen innebærer imidlertid mange begrensninger, dessverre.

Ikke på norsk
For det første er det kun engelsk utgave av OSet som vil være tilgjengelig i første omgang. Lokalisering av WP7 kommer, men Norge er ikke et av de store landene som blir prioritert først. Når det er sagt: Det er støtte for norske tegn i WP7, så du får skrevet meldinger på en forståelig måte.

Microsoft er nærme, men ikke helt i mål.
(Ill.: ITavisen.no/Thomas Marynowski)

For det andre, funksjonaliteten i operativsystemet vil være ganske begrenset sammenlignet med hva de store landene får. WP7 i Norge vil ikke støtte musikkjøp gjennom Zune, spilling gjennom Xbox Live, og verst av alt, det vil ikke være tilgang til applikasjonsbutikken. Heller ikke lokaliserte Bing-tjenester er tilgjengelige her til lands.

Rolig start
Microsoft er fullstendig klare over disse ulempene, og lover at alt dette er selvsagt noe som jobbes med. De valgte å lansere noen telefoner med begrensede funksjoner, fremfor å ikke lansere noe som helst, og kaller det en «soft launch», mest av alt rettet mot de mer nysgjerrige teknologiinteresserte.

Så får vi virkelig håpe at det ikke tar for lang tid før alle disse tjenestene aktiveres her til lands også. Vi har tidligere prøvd Xbox Live-støtten i WP7, og det var skikkelig imponerende. Det ville vært veldig synd om massene ikke fikk tatt del i opplevelsen. Det sies også at mange andre applikasjoner som er på vei til plattformen er meget lovende.

To produsenter først ut
Det er tre telefoner som lanseres i første omgang. To stykker fra HTC og en fra LG. Det kommer selvfølgelig flere modeller i butikkene etter hvert (Samsung har også flere telefoner på vei), men den første bølgen består av disse tre:

HTC Mozart, med 3.7 tommers skjerm og 8 megapiksels kamera (som støtter 720p-videoopptak).

HTC Trophy, med 3.8 tommers skjerm og 5 megapiksels kamera (også med 720p-opptak).

LG Optimus 7, med 3.8 tommers skjerm og 5 megapiksels kamera. Og 720p-opptak.

Samtlige har 1 GHz-prosessorer og ellers nok av kraft og lagringsplass. Både LG og HTC kommer med visse egne tilpasninger til systemet, for eksempel har HTC en egen hub der deres egne applikasjoner er lagt inn. Microsoft lar imidlertid ikke produsentene endre selve utseendet til operativsystemet, så det kommer ingen fullverdige skall.

Office-støtten er imponerende.
(Ill.: Thomas Marynowski)

Fortsatt stilig
Det synes vi er like greit, fordi vi mener fremdeles at Windows Phone 7 ser veldig kult ut, stilrent, unikt og oppsiktsvekkende. Vi prøvekjørte de tilgjengelige mobiltelefonene, og må nok en gang påpeke hvor raskt og responsivt systemet er. Ingen hakking eller forsinkelser er til å spore opp.

Det er altså hyggelig å høre at mobiler med Windows Phone 7 er i norske butikker om noen få uker. Vi setter pris på at operativsystemet i det hele tatt lanseres her til lands, men vil selvsagt ha full WP7-opplevelse så fort som mulig. Det er ikke annet å gjøre enn å håpe at Microsoft er rimelig effektive her.

Vi vil i løpet av ganske kort tid komme tilbake med full omtale av operativsystemet. Følg med!

Se også:
DinSide.no
digi.no

Stikkord: butikker, Mobil, windows phone 7