Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Verdens beste kameramobil

TEST: Er Nokia N8 flaggskipet vi har ventet på?

Det er ingen hemmelighet at Nokia har i det siste slitt i smarttelefonsegmentet, og er blitt grundig forbigått av Android-mobiler og iPhone. Til tross for at det finske selskapet fortsatt selger enorme mengder telefoner.

En ny begynnelse
Det store problemet har vært Symbian-operativsystemet, som har vært fryktelig utdatert i forhold til andre plattformer. Symbian hadde dårlig brukervennlighet og et rotete oppsett, mye grunnet sine røtter i mer tradisjonelle knappebaserte mobiler. Nokias ingeniører var lite flinke til å tilpasse systemet trykkskjermer.

Nå skal imidlertid situasjonen endres. Symbian^3 er navnet på den oppfriskede versjonen av operativsystemet, det er raskere, mer brukervennlig, rett og slett mer moderne. Dermed blir Nokia N8 kanskje den viktigste satsningen til Nokia på lang tid. De skal absolutt bli relevante i smarttelefonverdenen.

N8 er den første modellen på markedet som bruker Symbian^3, og telefonen ellers posisjoneres som en luksuriøs multimediamaskin, stappet full av all relevant teknologi. Det er ikke mye denne mobilen ikke kan.

Så la oss se på selve maskinvaren først.

Herlig å holde i
N8 er kjempeflott. En skikkelig elegant mobil, designet med øye for detaljer. Den skiller seg ikke dramatisk ut fra andre telefoner på markedet – du vil ikke bli gjenstand for økt oppmerksomhet hvis du drar den frem på en fest – men den er ordentlig solid å holde i, den sitter meget godt i hånden, og det er ikke det minste spor av knirking eller unøyaktigheter i det ytre. Vår testmodell er i tillegg av den mørke sorten, som gir den et elegant preg, men N8 finnes i flere fargekombinasjoner, noen av dem litt mindre sofistikerte.

Fronten av telefonen er minimalistisk. Det er bare en knapp på forsiden, og denne brukes til å åpne hovedmenyen eller gå tilbake til hjemmeskjermen. Holder du den inne, får du se alle de åpne applikasjonene.

Alt er på plass
Langs den venstre siden finner vi to lokk der minnekort og SIM-kort settes inn. Dette er nødvendig, da telefonen faktisk ikke kan åpnes – og batteriet kan heller ikke byttes av brukeren. Ved siden av disse sitter også en USB-port. På høyre siden sitter kameraknappen, volumknappene og skjermlåsen. Alle knappene er gode å trykke og fyller logiske funksjonene. Merkelig nok har N8 to lademetoder: På undersiden finner vi pluggen til en vanlig Nokia-lader, men heldigvis støttes det lading via USB, noe som tross alt er blitt ganske så standard i det siste. Dermed kunne vi bruke den samme laderen vi i det siste benyttet til Samsung Galaxy S og HTC Desire.

På oversiden sitter kanskje det mest interessante elementet: en HDMI-port. Det er snakk om mini-HDMI, men en overgang til vanlige kabler følger med. Vi kommer tilbake til hva slags funksjonalitet den byr på.

Og selvsagt, baksiden. Der sitter kameraet, selve kronjuvelen. Det stikker litt ut, så stor er sensoren. Med fullverdig Xenon-blits er bildekvaliteten ivaretatt. Vi kommer også snart tilbake til kamerafunksjonene.

Vi sier det altså igjen, maskinvaren til N8 er det veldig lite å utsette på. Både utseende- og kvalitetsmessig.

Kan alt
Når det gjelder spesifikasjoner, er det heller ingenting som mangler her. Nokia N8 har så godt som alt. Alle tilkoblingsmuligheter støttes. Bluetooth 3.0, WLAN (også n-standarden), super 3G, alt er selvfølgelig med, og du kan koble telefonen med kabel via USB og HDMI. Du kan utvide telefonens kapasitet med minnekort, men det er allerede 16 GB med lagringsplass ombord. GPS, akselerometer, radio, støtte for alle relevante medieformater – alt dette er ting som knapt trengs å nevnes. Enhver moderne telefon har dette, og N8 er intet unntak.

N8 er en multimedietelefon. Det er det som er fokuset. Og det er kameraet som et mobilens sterkeste side. 12 megapiksel er mye, men ikke så unikt i seg selv. Det finnes andre mobiler som kan skryte på seg tilsvarende høye oppløsninger. Nokia har imidlertid jobbet virkelig hardt for kvaliteten. Størrelsen på sensoren, den gode optikken, den ordentlige blitsen, alt dette sørger for topp kvalitet på bildene. Samtidig gir programvaren rom for masse justeringer, enten du skal endre hvitbalansen, eksponeringen, lysfølsomheten eller andre detaljer. Det er også støtte for ansiktsgjenkjenning.

Topp kamera
Kameraet starter raskt når du trykker inn den dedikerte knappen, og reagerer raskt når du skal knipse et bilde. Det er imidlertid lurt å ikke ha andre, tunge programmer kjørende i bakgrunnen.

Igjen, resultatene er nydelige. Vi vandret i Oslos gater de siste dagene, knipset bilder, og er utrolig fornøyd med fargene, detaljene, skarpheten og og kvaliteten generelt. Bilder tatt innendørs blir tydelige og klare takket være Xenon-blitsen, mens det aller meste vi har prøvd utendørs er bedre enn noe annet vi har sett fra et mobilkamera.

På videosiden leverer N8 også varene. Kameraet filmer i 720p-oppløsning, noe som er stadig mer vanlig. Kvaliteten her er også meget god, men kanskje ikke så dramatisk mye bedre enn hos andre på markedet. Vi ser at N8 sliter litt med hakking ved avspilling av video, men har en stor fordel når det gjelder lyd. Mikrofonene på telefonen plukker opp lyden i meget høy kvalitet.

Når alt kommer til alt, er telefonen helt overlegen når det gjelder stillbilder, og veldig kompetent på video. Det er Nokia N8 du skal plukke opp hvis du er ute etter en kameramobil av høyeste klasse.

Se en kort video filmet med N8:

TV og skjerm
Vi nevnte tidligere at du kan bruke HDMI-kontakten til å koble telefonen til en TV. Det fungerer helt nydelig: Ingen oppsett er nødvendig, det er bokstavelig talt «plug and play». Det som skjer er at TVen viser hele menysystemet til mobilen, så du navigerer deg gjennom funksjonene ved å trykke på de relevante ikonene akkurat som ved vanlig bruk. HDMI-tilkoblingen er meget praktisk når vi skal vise frem bilder vi har tatt, klipp vi har filmet, eller øvrig video vi har liggende.

Foretrekker du å se dine medier på mobilens skjerm? N8 bruker heldigvis AMOLED-teknologi, slik at fargegjengivelsen blir god. Dessverre er ikke 640×380-oppløsningen verdens høyeste, og skjermen i seg selv er ikke verdens største, men brukeropplevelsen er stort sett mer enn bra nok, med mindre du helst foretrekker skjermer på 4 tommer eller mer, og eksepsjonelt høye oppløsninger.

Men ok. Hva med Symbian^3? Er det nye operativsystemet bra nok til å utfordre konkurransen fra Android og iOS?

Det gjenstår en del.

Vi ser tydelig at Nokia har prøvd å henge med. Nye Symbian er helt klart en forbedret opplevelse. Ingen inkonsekvent dobbelklikking. Mer logikk i menyene. Mer intelligens. Raskere, mer responsivt.

Raskere og bedre
En av de store forbedringene er at OSet nå har tre hovedskjermer, og disse kan du tilpasse temmelig fritt. Du kan legge inn lang rekke widgets, og egne snarveier til dine favorittkontakter og applikasjoner. Disse kan plasseres fritt og beveges rundt omkring. Det er likevel synd at det ikke er mulig å sette opp enda flere skjermer. Tre er faktisk litt lite. Det å bla gjennom skjermene ved å dra fingeren bortover er heller ikke så raskt som på andre mobiler.

Navigasjonsknappen nedenfor skjermen åpner en hovedmeny med de viktigste programmene som kart, bilder, kontakter, innstillinger og så videre. Derfra klikker du deg videre til øvrige applikasjoner, og noen av disse sitter enda lenger inn i egne mapper. Denne mappebaserte navigasjonen er mindre intuitiv enn det vi er vant til.

Når du holder knappen inne, får du se en annen av nyhetene i nye Symbian, nemlig oversikten over åpne programmer. OSet klarer multitasking fint, og du skal kjøre mange applikasjoner før det går merkbart utover hastigheten. Men det er fortsatt klønete å stenge programmer, bare fordi systemet ikke alltid reagerer raskt nok når vi trykker på den store X-en.

Det er et gjennomgående problem: Til tross for at nye Symbian er langt mer optimalisert, opplever vi fremdeles mindre problemer med hastigheten. Det er sjelden dramatisk, men det lugger litt her og der, det er alltid noe som tar litt lenger tid enn det burde.

Dessuten er navigasjonen ofte litt klønete fortsatt. Mengden menyer er mindre enn før, men fra tid til annen tar det rett og slett for lenge å finne en relevant innstilling.

Fremdeles mangler
Det er nettbruk og tjenester som er essensen i dagens smartmobiler, og her henger Symbian fremdeles etter. Det er småting som irriterer: N8 klarer ikke alltid å finne det beste tilgangspunktet, den kobler seg av og til til 3G selv om WLAN er tilgjengelig. Nettleseren er et par hakk under konkurrentene. Den laster inn sidene tregere, formaterer teksten dårligere, og zoomer saktere enn de WebKit-baserte løsningene til Google og Apple. Det mest smertefulle er imidlertid selve grensesnittet. Det tar alt for mange klikk å gjøre noe så enkelt som å taste inn en nettadresse!

For å ikke snakke om at teksinnmatingen er ganske grusom. I portrettmodus får du nemlig ikke bruke et QWERTY-tastatur, kun en T9-variant. Du må bytte til landskapsmodus for å få opp fullt tastatur. 3.5 tommers skjerm er ikke for lite til begge løsningene, noe andre telefoner klarer fint å bevise.

Nettleseren støtter i det minste Flash, da.

Potensiale
Nokia har utbedret sin Ovi-butikk for applikasjoner, og utvalget er bedre enn noensinne. Det er flere relevante programmer der ute, også fine norske applikasjoner fra store mediehus, som inneholder videoklipp og annet artig stoff. Spill som Angry Birds og Need for Speed ligger også ute, så mulighetene er der. Det er bare mindre å velge mellom enn hos andre plattformer.

Mens vi er inne på Ovi, er det også Nokia selv som leverer kartdata til navigeringsapplikasjonen. Ovi Maps fungerer fint. Telefonen finner vår posisjon raskt, vi kan slå opp interessepunkter gjennom TripAdvisor, Michelin eller Lonely Planet, og la verden vite hvor vi er gjennom Facebook. Navigasjon er gratis, og kartene lastes inn på forhånd slik at du slipper å betale enorme summer for datatrafikk i utlandet. Googles konkurrerende kartløsning har imidlertid Street View, integrasjon med Googles enorme antall tjenester og bedre grensesnitt, så du må nesten finne ut hva som frister mest, om kart er viktig for deg.

Nye Symbian er dessverre ikke helt bugfritt, og vi oppdaget at Facebook-synkroniserigen datt ut noen ganger, at andre applikasjoner skapte trøbbel fra tid til annet. Det, og visse problemer med responsen og hastigheten gjør at Symbian^3 fremdeles fremstår som mindre attraktiv enn andre løsninger.

Mye som gjenstår
Vi hevder ikke at Android eller iOS er feilfrie. De har nok av egne problemer. Android har også bugs. iOS har en rekke gammeldagse løsninger. Men Symbian er likevel fremdeles mer tungtvint å bruke, spesielt når det gjelder nettbaserte tjenester. Vi må gjennom for mange menyvalg, vi må godkjenne for mye, og når alt kommer til alt er det hele akkurat litt for sakte og lite intuitivt for vår smak.

Symbian^3 løser uten tvil mange av problemene til OSet, men veien er fremdeles lang før den fremstår som 100% konkurransedyktig.

N8 er den beste mobilen til Nokia akkurat nå. La det ikke være noe tvil om det. Maskinvaren er herlig, mediemulighetene imponerende, batterilevetiden solid, og kameraet er i en klasse for seg selv. Men den hindres igjen av Symbian, selv om opplevelsen ikke er så fæl som på de tidligere flaggskipene, for eksempel N97. Så det føles fremdeles som om Nokia prøver å ta igjen forspranget, i stedet for å lansere noe som fremstår som en fullstendig ny start. Vil MeeGo fylle den rollen? Symbian^4? Det vet vi ikke. Det vi vet er at hvis du elsker Nokia og vil ha den beste telefonen produsenten har å by på per i dag, er N8 veien å gå – spesielt hvis topp kamera er noe du setter høyt. Men er du vant til andre plattformer og setter pris på internettmuligheter, applikasjonsutvalg og mer brukervennlighet, hold deg til Android eller iPhone.

Stikkord: ansiktsgjenkjenning, Mobil, nokia, testprodukt