Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apple er ikke spesielt glad i Spotify, i følge amerikanske plateselskapssjefer. (Ill.: seniornet-malmo.nu)

– Apple stopper Spotify

Frykter at iTunes-salget vil lide.

Mange amerikanere lurer på hvorfor musikktjenesten Spotify ikke kommer til USA.

Redd for iTunes-salget
Nå har de trolig fått svaret. For i følge kilder som CNet News.com sitter på har Apple fortalt platebransjen høyt og tydelig at dette vil de ikke ha noe av.

Årsaken til Apples skepsis er redselen for at gratis streaming av millioner av låter vil gå ut over salget av de samme låtene fra iTunes.

Åtte kroner mot gratis
Apple tar som kjent åtte kroner pr. låt, og 80 kroner pr. album. På Spotify får du alt gratis, dersom du godtar reklamespots. Ønsker du fred for reklamen, kan du betale 99 kroner i måneden for et såkalt Premium-abonnement.

Da får du også muligheten til å spille av musikken uten å være på nett, samt overføre den på mobil. Og eiere av musikk i alle rom-systemet Sonos kan spille av Spotify-musikken direkte fra fjernkontrollen.

Har mistet troen
Alt dette faller i følge platebransjesjefer nettstedet har snakket med Apple tungt for brystet. Den eneste som er navngitt er Edgar Bronfman jr., som er direktør i Warner Music Group.

Bonfman jr. sier åpent at han har mistet troen på Spotifys forretningsmodell, som for øvrig lignerWimp, som for øvrig har avtale med Sonos-konkurrenten SqueezeboxLogitech). Men i motsetning til Spotify har ikke Wimp noe gratisalternativ. Du må betale med én gang.

– Lommerusk
Flere norske artister og plateselskaper har gitt uttrykk for at de bare tjener lommerusk på Sptofify, mens rettighetsorganisasjonen TONO er fornøyd.

Uansett har Apple så langt ikke gjort noe forsøk på å stoppe Spotify – eller for den saks skyld Wimp – i Europa.

Google kommer
Apple får også trolig konkurranse fra et nytt og langt tyngre hold. For Google har bebudet sin nye Google Music. Her skal de skal de distribuere musikk via Android Market, som nylig åpnet for salg i Norge.

Google satser etter alt å dømme på nedlasting mot stykkprisbetaling, og ikke på streaming mot abonnement. Dermed er trolig heller heller ikke de spesielt glad i Spotify og Wimp.

Demmer opp mot fildeling
Den avgjørende faktoren er platebransjen, som så langt har tolerert Spotify og Wimp fordi de demmer opp for den ulovlige fildelingen.

Om platebransjen fortsatt vil tillate gratis streaming mot reklame og lave abonnementsavgifter i framtida, er et åpent spørsmål.

Stikkord: itunes, spotify