Hopp til navigasjon Hopp til innhold
De færreste klikker seg forbi advarselen, heldigvis. men allerede ved å klikke på Facebook-lenken bidrar man til å spre uvesenet. (Ill.: Facebook)

Ikke klikk på denne!

Ny lure-lenke herjer Facebook.

Over 25 000 nordmenn (i skrivende stund – sikkert mange flere nå) har gjort det. Men du bør absolutt ikke gjøre det.

En far, en datter og et webkamera
Vi snakker om en ny klikk-farsott på Facebook med tittelen «Herregud se hva som skjer nar Faren oppdager Datteren pa Webcam».

Den oppsto opprinnelig for noen uker siden i en engelsk variant, under navnet «OMG! Look what happens when FATHER catches DAUGHTER on her WEBCAM!… CLICK HERE TO SEE».

Fare for konto-tyveri
Men det var det åpenbart ikke så mange nordmenn som gikk på, så noen smarte hoder fant vel ut at de skulle fornorske den (men uten æ, ø og å, for det har ikke utenlandske nettbanditter på tastaturene sine).

I å godta en applikasjon som dette, kan det ligge en potensiell fare for at dine personlige data kan komme på avveie.

Få advarsler
Verken Symantec, McAfee, Trend Micro eller noen av de andre, store antivirusselskapene har så langt gått ut med advarsel, og det er sparsomt med opplynsinger på nettet for øvrig.

Men Twinbytes.ca antyder at det enten er snakk om et virus eller en eller annen form for svindel – uten at de kan påvise dette.

Bidrar til spredning
Men da må du virkelig la deg lure, og det gjør de færreste. De fleste stopper når de ser at det slett ikke er noen pikant video av far som oppdager datteren sin (hva hun nå enn gjør foran webkameraet skal ikke vi spekulere i).

Selv om du ikke går videre, har du allerede ved å klikke på lenken gitt en «Like» og spredt lenken videre til vennene dine.

Tenk før du klikker!
Det er på denne måten svindelforsøk som dette sprer seg. Så folkens: IKKE klikk på verken denne eller andre budskap om «morsomme» vieoer som ser suspekte ut.

Sikre tegn er dårlig ortografi, fravær av norske tegn, emner som du vet at vennene dine ikke er spesielt opptatt av osv.

Tenk før du klikker (og dette er ikke ment som kritikk til de mange flotte menneskene som lot seg lure også denne gangen).

Stikkord: facebook