Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Denne «Inception»-trasileren er helt lovlig. Filmer på YouTube blir liekvel ikke alltid lagt ut med opphavsmannens tillatelse. Men det kan ikke YouTube holdes ansvarlig for, mener spansk rett. (Ill.: YouTube)

– Ikke ansvarlig for brukernes videoer

YouTube frikjent for opphavsrettsbrudd.

YouTube kan ikke holdes ansvarlig for at brukerne deres bryter opphavsretten ved å legge ut videosnutter de ikke eier selv.

Den enkelte bruker ansvarlig
Det er konklusjonen i en oppsiktsvekkende spansk dom som ble avsagt i går.

I følge dommen i byretten i den spanske hovedstaden Madrid er det hver enkelt bruker som må stå til ansvar for det som legges ut.

– Visste vi hadde rett
Film- og TV-bransjen må derfor saksøke den enkelte bruker og ikke YuTube dersom de oppdager at materiale de har enerett på likevel blir lagt ut.

– Denne dommen bekrefter det vi har sagt hele tiden. At YouTube opererer innenfor loven. Domstolen anerkjenner at YouTube bare er en plattform som huser materiale og dermed ikke kan tvinges til å se igjennom videoer før de blir lagt ut, heter det på Googles europeiske blogg.

Bare i Spania
Dommen gjelder likevel bare i Spania. Den amerikanske film- og TV-bransjen har flere ganger raslet med sablene, og har langt på vei fått med seg rettsvesenet på at YouTube såvel som bredbåndsleverandører kan gjøres ansvarlige for opphavsrettsbrudd.

I tillegg finnes det EU-regler som til en viss grad følger samme logikk. Hvorvidt disse i neste runde vil overkjøre den spanske dommen, gjenstår å se.

Ikke siste ord
Dermed er siste ord neppe sagt i saken, og YouTube kan trolig vente seg søksmål på tross av den spanske dommen.

Det var TV-selskapet Telecinco som gikk til søksmål mot YouTube. Telecinco er en del av dent italienske mediekonsernet Mediaset, som Italias statsminister Silvio Berlusconi grunnla og fortsatt via sitt familieselskap Fininvest kontrollerer 38,6 prosent av.

Kilde:
Wall Street Journal (krever abonnement)

Stikkord: youtube