Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nokia E7_1 (Ill.: Nokia)

– Dette gjorde Nokia feil

Avtroppende mobilsjef snakker ut.

Anssi Vanjoki, en av Nokias mest betydningsfulle personer, sluttet nylig i selskapet etter lang og tro tjeneste. Vanjoki har alltid vært kjent for sin temmelig direkte stil, og kommer nå derfor med en rekke ganske direkte kommentarer når det gjelder sin avgang.

Feil sjef?
Hvorfor sluttet han? Fordi han ikke ble toppsjef. Vanjoki er, i følge intervjuet med Wall Street Journal, tydeligvis noe misfornøyd med at Stephen Elop ble ansatt til å lede selskapet. Det eneste valget ble å slutte.

Problemet med Nokia, i følge Vanjoki, er at selskapet lenge ikke hadde det riktige operativsystemet til å konkurrere med Apple og Google om smarttelefonmarkedet. Symbian passet ikke til trykkskjermsmobiler, og når Nokias programmere endelig fikk tilpasset grensesnittet til berøringsbruk, var det for sent. Og det er en kjent sak at selv mer trykkvennlige Symbian var ikke bra nok.

Anssi Vanjoki mener fremdeles at Symbian er det riktige valget for Nokia, og sa forrige uke at Android er som å «pisse i buksa». Klassiker.

Markedsfokus
Ved siden av OS-problematikken, mener Vanjoki at manglende støtte fra amerikanske utviklere også har bidratt til at Nokia sliter, da det er Silicon Valley-entusiastene som virkelig står bak de kreative applikasjonene.

Spørsmålet er selvsagt hvorvidt Vanjoki ville styrt selskapet på rett spor, eller om kanadiske Elop er rettere mann til jobben.

I går prøvde vi den nye generasjonen Nokia-smartmobiler, og det blir interessant å se om disse snur trenden.

Kilde:
WSJ

Stikkord: Mobil, nokia