Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Amerikanerne laster ned ulovlig som aldri før. Verdens hardeste lover ser ikke ut til å ha hjulpet. (Ill.: unemployedtshirt.com)

Vil ha makt til å stenge piratsider

Selv om de befinner seg utenfor USA.

– Pas dere, Pirate Bay. For nå kommer USA!

Omtrent slik kan det tolkes, lovforslaget fra senatorene Patrick Leahy og Orrin Hatch og deres støttespillere.

Ekstrem senator
Republikaneren Hatch er kjent som mannen som i 2004 gikk inn for å totalforby fildeling.

Utah-sentatoren ville i tillegg forby MP3-spillere og DVD/CD-brennere i samme slengen, siden disse kunne brukes til å avspille og til og med viderekopiere piratkopiert materiale.

På toppen av det hele har Hatch gått inn for å ødelegge PC-en til de som måtte bruke den til å kopiere eller laste opp/ned piratkopier.

Vil forlenge lovens arm
Meningsfellen Patrick Leahy er demokrat, og representerer delstaten Vermont. Han har tidligere tatt til orde for at USAs jurisdiksjon skal strekke seg ut over landets grenser.

Det vil i praksis si at det amerikanske justisdepartementet nærmest skal ha instruksjonsrett overfor andre land når det gjelder opphavsrettslige spørsmål.

Dette gjelder imidlertid bare saker der amerikanske selskaper er involvert.

Vil nekte folk å betale
Om landets myndigheter nekter å bøye seg, vil Leahy og Hatch påføre landet ulike former for sanksjoner. Som for eksempel å nekte landets innbyggere å betale med kredittkort fra amerikanske kortselskaper som Visa, MasterCard eller American Express.

I forslaget ligger det også at justisdepartementet vil kunne forby amerikanske selskaper å kjøpe annonser på utenlandske nettsteder som etter amerikansk oppfatning bryter opphavsretten.

Stenge ISP-er
Endelig innebærer lovforslaget at amerikanske myndigheter kan stenge utenlandske bredbåndsleverandører ute fra den amerikanske delen av nettet og/eller blokkere de aktuelle nettstedene for amerikanske borgere.

Det siste har allerede skjedd, blant annet med torrent-nettstedet IsoHunt.

Støtte fra Obama
Det ikke sikkert at de to senatorene vil få flertall for sitt lovforslag, som de kaller The Combating Online Infringement and Counterfeits Act (Loven om bekjempelse av nettbaserte krenkelser av åndsverk og ulovlig kopiering).

Men det er jo et faktum at selveste Barack Obama ved flere anledninger har tatt til orde for å bruke hardere lut mot piratene.

Hans visepresident Joe Biden går enda lenger.

– Piratvirksomhet er tyveri, enkelt og greit. Det er snakk om å slå ned og ta for seg.

Kilde:
CNet News.com