Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apples iPad (til vesntre) og Samsungs Galaxy Tab kommer til å konkurrere om din gunst denne høsten. (Ill.: Apple/Samsung)

Galaxy vs. iPad – hvem vinner?

Se sammenligningen her.

I forrige uke sto tusenvis av journalister fra hele verden i Berlin og tafset (noen siklet vel også) på Samsungs nye nettbrett Galaxy Tab.

Dyrere
Samsung ville ikke høre snakk om selskapet med eplet i logoen, men alle vi andre lurer naturligvis på hvordan den nye, skinnende dingsen fra Sør-Korea stiller seg i forhold til Apples allerede besteselgende iPad.

Galaxy Tab kommer til Norge i midten av oktober og vil koste 7400 kroner uten binding. Hvor mye den vil koste med binding, er naturligvis usikkert.

Hva prisene på iPad vil bli her i landet, er det foreløpig ingen som vet. Men bruker vi prisene i Storbritannia som utgangspunkt, vil prisene ligge på mellom 4100 (16GB WiFi) og 6700 (64GB 3G).

Med andre ord er Samsungs Galaxy Tab vesentlig dyrere enn selv den dyrere iPad-en.

Galaxy kan mer
Men så kan den mye mer også.

Hvor mye mer, ser du i denne sammenligningen, som er foretatt av nettstedet Digital Trends:

Størrelse og vekt: Galaxy tab er klart minst, med sju tommers skjerm mot Apples 9,7 tommer. Også på vekta er Galaxy en vinner. Mens iPad ligger på 730 gram (3G-modellene), veier Galaxy Tab bare 380 gram.

Pris: iPad vinner klart her, når man forutsetter at ingen av brettene selges med subsidier.

Hastighet: Uavgjort. begge bruker prosessorer i samme familie, og det er trolig andre faktorer som avgjør hvem som kjører raskest. Her blir det å sammenligne epler og pærer, egentlig.

Skjerm:: iPad. Den har LED-skjerm og gir et klart bedre bilde. GalaxyTab bruker på den anne side 16:9-formatet, noe som er gunstigst med film. På den annen side gir dette dårligere oppløsning (1024 X 600, mot iPads 1024 X768).

Utvalget av apps: iPad. Apple har nå 25 000 dedikerte iPad-applikasjoner i sin App Store. I tillegg kan du bruke alle de ca. 250 000 iPhone-appene. På Android Market ligger det «bare» 70 000 apper, og det er ikke gitt at alle disse vil fungere på Galaxy tab.

Lagringskapasitet: Uavgjort. Galaxy Tab har 32GB – altså det samme som en middels utgave av iPad. På den annen side kan du utvide Galaxy Tab med microSD minnekort på ytterligere 32GB. Men det koster penger…

Kamera: Galaxy Tab. iPad har jo ikke kamera i det hele tatt.

Nett: Galaxy Tab (muligens)- iPad har bare 3G, mens det snakkes om at Galaxy enkelt kan utvides til 4G (høyhastighets mobilnett som skal bygges ut i Norge).

Batterilevetid: iPad. med 10 timers brukstid på én lading slår den Galaxy Tab, som bare ikan skilte med sju.

Formatstøtte: Galaxy Tab. iPad er begrenset til Apple-formater, mens Galaxy Tab stort sett svelger alt du hiver på den av film og musikk. iPad støtter verken DivX, Xvid eller WMV direkte, og lider dessuten under Flash-allergien til Steve Jobs.

Mediespilleren VLC er imidlertid under vurdering i App Store. Dersom den blir godkjent vil muligens situasjonen endre seg. Men siden iTunes er iPads eneste kanal mot utenverdenen, gjenstår det å se hvordan «uautoriserte» filer kan importeres.

Konklusjon:
Dersom du lever godt i det lukkede Apple-universet, høy vekt og voksen størrelse, er iPad vinneren – både funskjons- kvalitets- og prismessig. Men Samsungs Galaxy Tab er et bedre alternativ dersom du vil ha et åpen plattform som er lettere å ta med seg. Dessuten kan det jo tenkes at Galaxy Tab blir mye billigere når teleselskapene har beregnet sin margin.

Stikkord: ipad, samsung galaxy tab