Australias statsminister Julia Gillard kan takke bredbåndssaken for at hun ble satasminister.

Annonse


Fiber avgjorde valget

For første gang i historien har et valg i et land blitt avgjort av et teknologisk spørsmål.

Vant med liten margin
Det har nå skjedd i Australia, der statsminister Julia Gillard fra labor (det australske arbeiderpartiet) og hennes koalisjonsregjering vant valget med ørliten margin 21. august i år, men uten å få flertall i nasjonalforsamlingen.

Gillard, som tidligere har vært visestatsminister og nå for første gang kan innta statsministerkontoret i hovedstaden Canberra, vant mot Tony Abbott og hans liberal-konservative opposisjon.

Fiber til 93 prosent
I går ble det klart at planen om å rulle ut fiberoptiske bredbåndskabler til 93 prosent av befolkningen i landet avgjørende.

Årsaken er at en av de tre parlamentsmedlemmene som valgte å støtte regjeringen støttet bredbåndsplanen.

– Blir for dyrt
Australia er som Norge et spredt befolket land, med store øde områder der det knapt bor folk. Den storstilte planen som den sittende regjeringen står for beregnes å koste 43 milliarder australske dollar – om lag 242 milliarder norske kroner.

Høyrefløyen med Tony Abbott i spissen mener dette er galskap, og går i stedet inn for å bevilge penger til områder der det blir for dyrt for private å bygge ut.

Viktig for landsbygda
Den australske nasjonalforsamlingen er delt på midten i dette spørsmålet. Men ett av de tre parlamentsmedlemmene utenfor den rødgrønne koalisjonen som ga Gillard-regjeringen støtte lot bredbåndssaken avgjøre.

Han heter Tony Windsor, representerer landsbygda og tror sterkt på utrullingen av fiberoptikk i offentlig regi.

– Riktig med fiber
Windsors rådgivere hadde fortalt ham at dersom bredbånd gjøres riktig, trenger man ikke rulle det ut mer enn en gang. Og riktig teknologi er fiberoptikk, mente rådgiverne.

Dermed utnyttet Windsor sin vippeposisjon, og havnet på Gillard-regjeringens side.

Ikke som i Norge
Nå tyder alt på at det blir en storstilt utrulling av fibernett over hel Australia, der 22 millioner mennesker befolker et område på hele åtte millioner kvadratkilometer.

I Norge har to Senterparti-statsråder – Odd Roger Enoksen og Åslaug Haga – ivret sterkt for storstilt bredbåndsutbygging i offentlig regi. Men ingen av dem har fått politisk gjennomslag for ideen.

Kilder:
TheAge.com.au
Arstechnica.com

Annonse


Annonse