Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Interessen for de nye brettene var upåklagelig. Absolutt alle skulle fikle med dem, og det dannet seg lange køer. (Ill.: Foto: Tore Neset)

«Padder» for alle penga!

Se alle de nye surfebrettene.

BERLIN/IFA (ITavisen): Årets elektronikkmesse i Berlin sto utvilsomt i «paddenes» tegn.

iPad? Hva er det?
Ikke padder av den typen som bor ved vannet, men lese- og surfebrett i alle varianter. iPad – av en vittig taler omtalt som «brettet som lages av selskapet med frukt i logoen» – var fraværende.

Ingen vil snakke om den heller. For her er det svært, svært mange alternativer å se.

Samsung regjerer
Selve dronningen er utvilsomt Samsungs Galaxy Tab (Se for øvrig DinSides «hands on»-test HER).

Denne kjekke, lille sjutommeren er helt rå, og burde få Apple til å blekne. Selv er vi litt misfornøyd med pekeskjermen, som ikke helt gir den responsen vi forventer. Enkelte nettsider – inklusive ITavisen – blir vist uten bilder. Uten at Samsung-representanten kan forklare hvorfor.

Men til film er den utvilsomt helt sjef. Skjermen er råbra, og dette er kar vi godt kunne tilbringe mange timer i selskap med på flyet eller toget.

Imponerende Windows
Men det manglet ikke på utfordrere. Markedet har tydeligvis delt seg i tre: Du har iPad med iOS, Android og Windows.

Det har i utgangspunktet blitt sagt at Windows 7 ikke egner seg til brett, men vi erfarte det motsatte. Når det gjaldt brukervennlighet, kom vi snart til å heie på Microsoft. Her var et miljø vi kjente oss igjen i, og overgangen fra mus til finger gikk helt sømløst.

Stort prisspekter
Priser var de tingen som ville snakke noe om selv om det allerede torsdag ble kjent at Galaxy vil koste voksne 7400 kroner i Norge.

Men etter det vi erfarte på bakrommene, ligger Windows-modellene overveiende lavere enn Android-typene. Uvisst av hvilken grunn.

Billig og kinesisk
Det fantes også brett med andre, egenskrevne operativsystemer. Rene lesebrett med svarthvit-skjermer var det mange av. Og flere av dem så utvilsomt mer sexy ut enn Amazons Kindle.

I den kinesiske avdelingen så vi de virkelig kjipe utgavene av «padder». Gjerne uten pekeskjerm og med vanlige penlight-baterier som strømkilde. Om noen av disse vil komme til Norge, vet vi ikke. De fleste av disse utstillerne var mer interessert i å snakke med mulige importører enn presse.

Men kommer de, så vil de trolig primært være å finne på steder som Biltema og Clas Ohlson.

Uansett er det liten tvil om at det vil bli en del flae, harde pakker under juletrærne i år…

Se bildene av de nye brettene her:

Stikkord: ifa 2010