Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apper kan også brukes i krig. (Ill.: knightarmco.com)

Apper for krigen

Kan brukes til å tukle med fiendens skyts.

Applikasjoner for Android og iPhone er ikke bare interessante til privat bruk. Også forsvaret kan gjøre seg nytte av slik mobil programvare.

Konkurranse
I mars i år utlyste amerikanske forsvarsmyndigheter en konkurranse om hvem som kunne lage den nyttigste appen.

Nå er vinnerne kåret.

Kan snu kanonene
Flere apper fikk hederlig omtale og 3000 dollar, men den klare vinneren er major Greg Motes og hans Sigacts-app for iPhone.

Denne applikasjonen gjør det mulig å logge seg inn i fiendens styringssystemer, slik at man teoretisk kan forårsake at fienden snur kanonene mot seg selv.

Det er imidlertid snakk om framtidig styringsprogramvare, og ikke det som brukes i dag. En slik hacking vil forutsette at amerikanerne har en finger med når programvaren lages. Og det har de jo kanskje.

Israel først?
Muligens har ideen blitt brukt før.

For i Gordon Thomas svært omstridte bok Gideon’s Spiesblir det hevdet at Israel allerede på 1980-tallet plantet spionvare i forsvarsprogramvaren Promis, som de solgte videre til en rekke land – også fiender.

App i Afghanistan
Fra før av brukes i følge nettstedet PhoneDog.com brukes en standard iPhone-app som kan lastes ned av alle for 165 kroner kalt BulletFlight av ISAF-styrkene i Afghanistan til å lokalisere og drepe Taliban-soldater.

Kilde:
Wired.com