Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Dette relativt gudsforlatte, russiske stedet har nå endret navn fra Gar til Torrentreactor. (Ill.: Torrentreactor.net)

Fildelingsnettverk kjøper russisk landsby

Skal bli fristed for nett-aktiviteter.

Fildelingsnettverket TorrentReactor har bladd opp 148 000 dollar (om lag 880 348 kroner) for en gudsforlatt landsby langt ute på den russiske landsbygda.

Tre PC-er i byen
Gar hadde ved siste folketelling 214 innbyggere. Så godt som alle lever av å selge grønnsaker i nabobyen, som bare er litt større. Det finnes bare tre PC-er i byen, og bare en av dem er knyttet til Internett.

Nå skal det bli fart og utvikling i byen, skal vi tro fildelingsnettverket. De vil utstyre skolen i byen med det siste innen informasjonsteknologi, reparere veien, kjøpe landbruksmaskiner og pusse opp etter alle kunstens regler.

Har skiftet navn
Landsbyen har allerede skiftet navn, og et nytt skilt med TorrentReactor stavet på russisk pryder nå innkjørselen til det knøttlille stedet.

Selv om TorrentReactor hevder at de har kjøpt byen primært av humanitære årsaker, er det sannsynlig at de ønsker å bruke eden svake. russiske opphavsretten som utgangspunkt for sine nett-aktiviteter.

Med adresse i Russland blir de vanskeligere å nå for vestlige, og spesielt amerikanske myndigheter og rettighetshavere.

Prøvde å kjøpe land
The Pirate Bay prøvde i 2007 å kjøpe seg sitt eget land, Sealand utenfor kysten av England.

Dette sjøfortet bygget av britene under krigen som et ledd i forsvaret mot tyskerne kan neppe noen gang bli et eget land i folkerettslig betydning. Den adelige familien Bates har etter eget utsagn foretatt en formell okkupasjon av fortet og hevder at det er et eget land.

Kunne ha laget egne lover
Dermed kunne The Pirate Bay ha laget sine egne lover, og suverent sett bort fra opphavsrett og piratjakt satt i gang av EU eller USA.

Kjøpet ble imidlertid ikke noe av, fordi prislappen på 750 millioner euro (om lag 5,9 milliarder kroner) ble i høyeste laget. Totalt klarte Pirate Bay bare å samle inn rundt 120 000 kroner fra sine støttespillere.

Bare markedsføring?
Om TorrentReactors nye by kan få samme status som det The Pirate Bay så for seg med Sealand, er uklart.

Vår kilde TorrentFreak.com tar da også forbehold om at kjøpet bare kan være en form for hemningsløs markedsføring eller en ren spøk. For slike er det mange av i en fildelingsverden som leker katt og mus med både presse, myndigheter og kultur- og underholdningsbransje.

Stikkord: fildeling