Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Fengsel eller store bøter vanker for pirater som blir tatt for nedlasting av musikk. Portugal går andre veien, og har gjort det lovlig å piratkopiere film til eget forbruk - altså ikke-kommersielt. (Ill.: iStockphoto)

Nå har Sverige fått pirat-ISP

Lover å ikke avsløre fildelere.

Proxy-tjenester brukes hyppig av personer som ikke vil bli tatt i å gjøre lyssky ting på nettet. Nå tar et selskap i Sverige det enda lenger.

Nettleverandør for piratene

Pirate ISP er navnet på selskapet startet av det svenske piratpartiet, samme organisasjon som for ikke lengte siden overtok driften av The Pirate Bay.

Pirate ISP lover å beskytte pirater fra lovens, til nå, relativt korte arm på nettet.

Ønsker konkurranse og debatt

– The Pirate ISP trengs av forskjellige grunner. En for å konkurrere mot andre ISPer, la dem kjempe mer for vårt Internett. Om de ikke oppfører seg vil det alltids være noen andre som tar deres markedsandeler, forklarer Gustav Nipe.

Nipe er medlem i det svenske Piratpartiet og sjef for den nye pirat-ISPen. Tanken er også at selskapet skal gi penger i kassa til Piratpariet.

Leverer nett til kommunale boliger

ISPen har etablert seg i Sør-Sverige, nærmere bestemt i Lund. Noe kuriøst er det at pirat-ISPen har fått kontrakt på å levere nett til kommunens kommunale boligselskap, LFK.

Hvordan ISPen har tenkt å anonymisere sine kunder vil ikke Nipe avsløre, men han forsikrer om at de har kundenes sikkerhet i tankene med produktene.

– Vi har måter for å sikre at ingen kunder får et kjipt brev fra Henrik Pontén, forklarer Nipe.

Antipirater: – Ikke et problem

Pontén er jurist på andre siden av gjerdet, nærmere for Antipiratbyrån. Han avfeier tjenesten som en ikke-sak for organisasjonen:

– Anonymiseringstjenester har aldri vært et problem for vært arbeid. Våre undersøkelser har hatt fokus på personer med langt høyere sikkerhet, hevder han og legger til at når politiet ringer hjelper det ikke med teknisk sikkerhet:

– Når politiet ringer må de gi fra seg personinformasjonen.

Her snakker Nipe om pirat-ISPen:

Kilder:
Sydsvenskan.se
TorrentFreak
DN.se

Stikkord: pirat, sverige