Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Kindle finnes både som eget lesebrett og som applikasjon for PC og mobiltelefon. Og populært er det utvilsomt å lese bøker digitalt. (Ill.: Amazon.com)

E-bøker forbi vanlige bøker

Salget har eksplodert i sommer.

Verdens største nettbutikk, Amazon.com, selger nå flere e-bøker enn tradisjonelle bøker mellom stive permer. Det melder kjeden selv.

– Et vendepunkt
Årsaken er i følge Amazon-sjefen Jeff Bezos prisreduksjonen på Amazons lesebrett Kindle, som ble satt ned fra 259 dollar (1630 kroner) til 189 dollar (1190 kroner) i juni.

– Vi har nådd et vendepunkt med den nye prisen på Kindle. Veksten i salget av enheter har tredoblet seg siden vi satte ned prisen, sier Bezo til BetaNews.com.

Under tre år i salg
Han mener det er oppsiktsvekkende at salget av bøker i digitalt format nå er større enn salget av innbundne bøker, tatt i betrakting den korte tiden e-bøker har vært på markedet.

– Vi har tross alt solgt innbundne bøker i 15 år, og Kindle-bøker i bare 33 måneder, sier Bezo.

Gratis-bøker ikke medregnet
Nå selger kjeden 143 Kindle-bøker for hver 100. innbundne bok som selges. Salget begynner med andre ord å nærme seg to e-bøker for hver innbundne bok.

Tallet er spesielt oppsiktsvekkende siden det ikke inkluderer de mange gratis Kindle-titlene Amazon tilbyr. Samtidig tar man med salget av bøker som ikke finnes i digital form.

Ringen sluttet
Amazon.com begynte som en ren nettbokhandel, men har siden ekspandert til blant annet musikk, video og elektronikk. Nå er ringen på mange måter sluttet – bøker sitter igjen i høysetet hos nettbuttikken med flest kunder på verdenbasis.

Kindle-formatet finnes nå ikke bare som eget lesebrett, men også som applikasjon for PC, Mac, iPad, iPhone og Android. Disse er i motsetning til lesebrettet helt gratis. Både Kindle-lesebrettet og applikasjonene er tilgjengelige også i Norge. Det samme er digitale bøker fra Amazon.

Mye billigere enn papirbøker
Nye bøker koster rundt 10 dollar – om lag 63 norske kroner. Det er vesentlig billigere enn innbundne titler, som til sammenligning ligger på rundt 27 dollar i gjennomsnitt (om lag 170 norske kroner).

Mange innbundne bestselgere er imidlertid satt kraftig ned i sommer, og koster omtrent det samme eller til og med mindre enn Kindle-versjonene.

Skarp konkurranse
Amazon har fått konkurranse på digitale bøker, både fra den amerikanske bokhandlerkjeden Barnes & Noble og ikke minst fra Apple, som ved lanseringen av iPad sparket i gang sin iBooks-butikk.

Digitale bøker fra Barnes & Noble er imidlertid ikke tilgjengelige i Norge, og i iBooks finnes det bare historiske titler fra Gutenberg-prosjektet. Disse er gratis.

Norsk moms-krangel
I Norge er bokbransjen enige om ePub-formatet, som tilsvarer det Apple bruker i iBooks. Men det vil nok vare ennå en stund før norske bøker blir tilbudt i digitalt format. Årsaken er at bokbransjen prøver å påvirke politikerne til å gi momsfritak, tilsvarende papirbøker og aviser.

Dette fører i følge bokbransjen til at prisen på norske, digitale bøker vil ligge skyhøyt over tilsvarende engelskspråklige titler. Andre mener imidlertid at de sparte utgiftene ved å utgi digitalt i stedet for å trykke på dyrt papir og frakte bøkene rundt på lastebiler kompenserer for momstillegget og vel så det.

Stikkord: kindle