Hopp til navigasjon Hopp til innhold
YouTube må fortsatt rydde opp dersom noen legger ut noe de ikke har lov til. Men de trenger ikke lenger drive forhåndssensur. (Ill.: Google/YouTube)

Nå trenger de ikke filtrere mer

Google seiret over film- og platebransjen.

Mediegiganten Viacom saksøkte Google for en milliard dollar (om lag 6,5 milliarder norske kroner) for brudd på opphavsretten.

I følge Viacom gjør ikke Google nok for å fjerne opphavsbeskyttet innhold fra videosnuttene på YouTube, som de eier.

Må ikke sensurere på forhånd
Selv om det er en begrensning på 10 minutter pr. video på YouTube, er det en kjent sak at det ligger både TV-episoder og hele filmer der, bare man vet å sette dem sammen riktig.

Nå har dommer Louis Stanton ved den føderale domstolen i New York City avgjort at Google ikke kan pålegges forhåndssensur av innholdet.

Viktig prinsipp
Google og YouTube er med andre ord bare ansvarlige dersom de vet om at det ligger innhold som bryter opphavsretten der ute. Da plikter de å ta affære. I motsatt fall er det den som legger ut innholdet som er ansvarlig.

Rettsavgjørelsen slår fast et svært viktig prinsipp. Ikke bare for Google og YouTube, men også for nettleverandører.

Prinsippet om at den som bygger veien ikke kan være ansvarlig for hvordan folk kjører på den, er nå slått fast. Og om saken ikke går videre, blir det stående.

Platebransjen misfornøyd
Underholdningsbransjen er ikke overraskende misfornøyd med dommen.

– I en tid der det snakkes om at nettleverandørene skal handle etter føre var-prinsippet på daglig basis, kommer denne dommen og sier at det er lov å være blind med vitende og vilje, sier en tydelig opprørt Cary Sherman.

Hun er president i platebransjeorganisasjonen RIAA (Recording Industry Association of America).

Her hjemme hadde vi i fjor høst en lignende sak mellom Telenor og platebransjen. Den endte med at Telenor ikke kunne pålegges å blokkere for The Pirate Bay.

Kilde:
Yahoo News/Reuters

Stikkord: Google, youtube