Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Amerikanske fildelere går ubehagelige tider i møte. (Ill.: iStockphoto)

Svensk piratsentral sprengt

Var storleverandør av filer til Pirate Bay.

Tre personer i 40-årsalderen er arrestert og ytterligere en person er mistenkt i forbindelse med «warez»-nettverket Darkside i Sverige.

Darkside drev Sveriges største sentral for piratvare, og disponerte servere med til sammen 130 terabyte lagringskapasitet.

Svært mye av de spillene, filmene, CD-platene og dataprogrammene som ligger på Pirate Bay (som også er svensk) kan i følge svensk politi spores tilbake til Darkside. Et hundretalls ulike nettverk skal ha brukt Darkside-serverne som forsyningssentral for piratvare.

– Darkside hadde en enorm kapasitet. Det er det største tilfellet vi kjenner så langt. Definitivt det største i Sverige, men muligens også i Europa, sier Henrik Pontén i den svenske antipiratorganisasjonen Antipiratbyrån til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Allerede i februar i år anmeldte Antipiratbyrån Darkside for brudd på opphavsretten. Politiet startet umiddelbart arbeidet med å sanke inn IP-adresser.

Onsdag foretok politiet de første arrestasjonene, samtidig som de foretok husransakelse hos de mistenkte. De tre som ble arrestert – alle menn mellom 40 og 50 år – satt torsdag i avhør.

– Det kommer til å ta tid før det blir tatt ut tiltale. Det er svært mye materiale å analysere, sier aktor Fredrik Ingblad.

I følge Antipiratbyrån har tilbudet av filmer og annet ulovlig distribuert materiale på Pirate Bay blitt vesentlig redusert i kjølvannet av arrestasjonene.

– Færre piratkopier kommer nå ut på Internett. Dette innebærer i neste instans at folk kommer til å få betalt for å lage film, sier Antipiratbyråns henrik Pontén.

Stikkord: pirate bay, piratvirksomhet