Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hacker-film reddet av fildeling

Fikk «premiére» på Pirate Bay. Regissøren jubler.

Dokumentarfilmen Hackers Wanted ble i slutten av forrige måned lagt ut på nettet, slik at enhver kunne laste den ned.

Ingen premère

Filmen ikke vil få tradisjonell kinopremière, og det er uklart når eller om den vil komme ut på DVD/Blu-ray.

– Jeg er lei meg for at min ferdige versjon av filmen aldri vil komme ut offisielt, uttalte regissøren Sam Bozzo da lekkasjen ble kjent.

Reddet av Pirate Bay
Men så forkynte Pirate Bay-signaturen «room101bellboy» at han hadde fått tak i en ferdig kopi som er slik regissøren vil ha den. Nå ligger denne ute på nettet, til regissørens begeistring.

For krangel med produsenter og pengefolk førte til at hele prosjektet strandet på klipperommet. Og det på tross av at selveste Kevin Spacey ble hyrt inn som kommentator.

Hacker-dokumentar
Bozzo er kjent fra filmer som For Which It Stands.The Shadowed Cry og Holiday on the Moon fra 90-tallet, og har vunnet flere gjeve bransjepriser.

Slik framstår filmen «Hackers Wanted» på Pirate Bays høyst uoffisielle premièreside.«Hackers» er en dokumentar om folk som lever på siden av det digitale samfunnet, og som trer over lovens grense i håp om å kunne bidra til større bevissthet om datasikkerhet og personvern.

Legendarisk hovedperson
Filmens hovedperson er Adrian Lamo, som i 2003 overga seg til FBI etter en lengre jakt.

Nylig ble han også kjent som mannen som tystet på varsleren Bradley Manning, militæranalytikeren som angivelig sto bak videoen som viser hvordan amerikanske jagerfly plaffer ned uskyldige sivile i Irak.

– Vi står ikke bak!
Mange tror at enten Sam Bozzo selv og/eller den notoriske hackeren filmen handler om selv har lekket råkopien. Begge nekter for dette.

Bozzo hevder han selv aldri verken har lastet opp eller ned noe som helst. samtidig mener han at bare dårlige og middels filmer taper på fildelingen. For de virkelige gode filmene er det bare gratis markedsføring, mener han.

Som en filmkveld med venner
– Det er som når man inviterer venner til å se en DVD. Ingen av dem betaler, og filmprodusenten tjener ikke på dette. Men om filmen er bra nok, vil hver og en av gjestene kjøpe filmen til samlingen sin etterpå, skriver han i et åpent brev til nettstedet Torrentfreak.com.

Bozzo mener han fikk mye drahjelp av fildelerne med sin forrige film Blue Gold, som er en dokumentar om det politiske og økonomiske spillet rundt verdens vannmangel.

Du kan finne ut mer om Sam Bozzo og filmene på sambozzo.com

Stikkord: fildeling, film