Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Budskap som dette prøver å lure deg inn på sider med styggvare. (Ill.: Sophos)

Farlig å trykke på «liker»-knappen

Facebook-brukerne utsatt for nytt, finurlig angrep.

Facebook-brukerne har vært utsatt for mange typer angrep. Det siste så langt var «Distracting Beach Babes»-angrepet i pinsehelga, der flere hundre tusen ble lurt til å klikke på en fristende sex-video som førte til at det ble gjort uønskede endringer på profilen.

«Likejacking»
Nå lurer en ny fare for den snart halve milliarden som deltar på det som etter hvert har blitt verdens største sosiale arena.

Sikkerhetsselskapet Sophos advarer nå nemlig mot et fenomen de kaller «Likejacking» – en variant av det fra før av kjente uttrykket «Clickjacking».

Klassisk – med en ny vri
Forløpet er i og for seg klassisk Facebook-lureri. Det dukker opp en melding fra en av dine venner, og du klikker på lenken som ligger ved.

Denne linken fører til en nettside som forsøker å installere en trojaner – et program som skjuler seg på maskinen din og som kan snappe opp konfidensielle informasjon og sende den videre.

Vanligvis er det en video, et bilde eller et løfte om en pengepremie som skal lokke brukerne til å klikke. Denne gangen er det altså «Liker»-knappen.

Vær på vakt mot disse
Sophos ber Facebook-brukere være oppmerksomme på følgende budskap:

LOL This girl gets OWNED after a POLICE OFFICER reads her STATUS MESSAGE.

This man takes a picture of himself EVERYDAY for 8 YEARS!!

The Prom Dress That Got This Girl Suspended From School.

This Girl Has An Interesting Way Of Eating A Banana, Check It Out!

«Liker»-knappene under disse budskapene går til nettadresser som dette:
hxxp://girlownedbypolicelike.blogspot.com
hxxp://manpictureofhimselflike.blogspot.com
hxxp://www.thedatesafe.com/man

I stedet for et virkelig nettsted får du opp en blank side med teksten «Click Here to Continue». Følger du dette «rådet», kan helvete være løs.

Om du likevel har vært så uheldig og latt deg lure til å klikke, kan du likevel redde skinnet med å foreta disse håndgrepene fjerne den aktuelle lure-siden fra «Interesser»-seksjonen på profilen din (du finner slike sider under «Vis andre sider»).