fildeling-nedlastning

Annonse


– Fildelingslov beskytter kriminelle

Svensk politi er misfornøyd med den såkalte IPRED-loven. Årsaken er at bredbåndsleverandørene har sluttet å lagre data om kundene, av frykt for at de vil velge andre operatører.

Tør ikke lagre
Sverige har nemlig ikke innført det i Norge nå så omdiskuterte Datalagringsdirektivet, som pålegger nettleverandørene å lagre trafikkdata i minimum seks måneder.

Dermed her det fritt fram for nettleveranlørene å slette opplysninger. Og det gjør de i stort monn. De færreste nettleverandører i Sverige tør å ha opplysninger om kundene, rett og slett av frykt for å få rettighetshaverne på døra.

Kan be om innsyn
IPRED-loven gir platebransjen, filmbransje, spill- og programvareselskaper anledning til å be domstolene om innsyn i IP-adresser, uten å gå om politi eller påtalemyndigheten først.

Annonse


Det betyr at private aktører med loven i hånd kan få ut data som kriminaliserer vanlige bredbåndskunder som for eksempel har lastet ned musikk via Pirate Bay eller andre torrent-tjenester.

– Ulykkelige følger
Leder for Rikskriminalpolisen Anders Ahlqvist går nå til Riksdagen for å klage på tilstandene. Ahlqvist mener at det har blitt vanskeligere å avsløre alvorlig kriminalitet etter at IPRED ble innført. Dette fordi også tunge kriminelle unngår myndighetenes radar når nettleverandørene sletter fildelingsdata.

– Vi har ingen som helst synspunkter på IPRED-loven. Det er bare det at følgene har blitt ulykkelige fordi operatørene har sluttet å oppbevare loggene, sier han til Sveriges Radio.

Omstridt direktiv
Dersom Datalagringsdirektivet blir innført, vil trolig politisjefens ønske være oppfylt. Men svenske politikere har vegret seg mot direktivet, av samme årsaker som mange norske politikere.

Bare ett parti i Norge – Arbeiderpartiet- har åpent sagt at de vil gå inn for direktivet. Høyre nøler fortsatt, mens alle de andre partiene har sagt klart nei.

Annonse