LimeWire driver piratvirksomhet, har en amerikansk distriktsdomstol nå slått fast.

Annonse


LimeWire dømt

Fildelingsnettverket LimeWire står for hele 58 prosent av ulovlig nedlasting av musikk i USA, i følge markedsforskningsinstituttet NPD Group.

Forsøkte å bli lovlig
Da Napster startet opp i 1999, var de den første fildelingstjenesten som nådde ut til et stort publikum. Året etter startet LimeWire opp. De klarte ikke å bli riktig så populære, men overlevde på den annen side advokat-angrepet som til slutt tok livet av Napster.

I likhet med Napster har LimeWire prøvd seg som lovlig tjeneste, men uten synderlig hell. Kanskje fordi de parallelt med forsøket på å være legitim platebutikk har fortsatt å formidle piratkopiert musikk.

Dømt for piratvirksomhet
Nå har platebransjen endelig klart å få has på den hardnakkede tjenesten.

Annonse


Det kan i hvert fall se slik ut. For dommen som tirsdag falt i distriktsdomstolen Southern New York sier klart at LimeWire har et ansvar for materialet de formidler, og dømmer tjenesten entydig for piratvirksomhet.

Limewires eierselskap Lime Group og grunnelggeren founder Mark Gorton har gjort seg skyldig i brudd på opphavsretten, konkurransevridning og medvirkning til opphavsrettsbrudd, heter det i dommen.

Ansvaret plassert
Dommen kan få store konsekvenser for andre fildelingstjenester i USA. Tradisjonelt har det nemlig vært svært vanskelig å ansvarliggjøre formidleren. Dermed har platebransjen vært henvist til å saksøke brukerne – noe de har gjort i stort monn.

Det er nok å nevne Jammie Thomas-saken, der en fattig, enslig mor ble dømt til å betale plateselskapene 12 millioner kroner for å ha lastet opp og ned 24 låter.

Thomas brukte LimeWire til å gjøre dette.
Lastet ned 200 millioner ganger
LimeWires programvare har blitt lastet ned hele 200 millioner ganger totalt, og 340 000 ganger bare i forrige uke.

I Norge har platebransjen prøvd å gjøre Telenor ansvarlig for det som The Pirate Bay holder på med. Platebransjeorganisasjonen IFPI fikk ikke medhold verken i tingretten eller lagmannsretten, og valgte å ikke anke saken til Høyestrett.

Kilde:
CNet News.com

Annonse