Microsofts Web Apps er tilgjengelig for bedriftskunder fra i dag. Om en måneds tid vil privatpersoner også få tilgang. Her Word i webversjon.

Annonse


Nå blir Office GRATIS

Microsoft er ikke kjent for å å tilby verken Windows eller Office uten betaling.

Bruk så lenge du vil
Men i dag skjer det: For første gang i historien er en utgave av selskapets prestisjeprogrampakke Office gratis tilgjengelig for brukerne.

Og det på permanent basis. Det dreier seg ikke om en prøveversjon, men om en utgave som du kan bruke så lenge du vil.

Best i IE
Haken ved det hele er naturligvis at dette skjer på nett – i en nettleser. Og ikke i hvilken som helst nettleser heller. For ikke overraskende er Internet Explorer anbefalt, og Microsoft kan ikke garantere at programvaren oppfører seg ordentlig i konkurrenter som Firefox, Opera eller Safari.

Annonse


Dessuten: Microsoft passer seg vel for å underminere salget av esker med disker i – noe som fortsatt er kjernevirksomhet selv i en tidsalder der det meste lastes ned.

Først for bedrifter
Derfor er ikke web-versjonene av Excel, Powerpoint, Word og OneNote (kalt Office Web Apps) like funksjonsrike som de variantene som installeres på harddisken din og som du må kjøpe i dyre dommer. Og alt – inklusive kjærlighetsbrevene du vil angre på om fem år – lagres på nett (via Skydrive-funksjonen, som du allerede har dersom du har Hotmail/MSN Live-konto), noe mange kanskje synes er litt skummelt.

De som måtte lete etter gratisversjonene allerede på lanseringsdatoen, leter dessverre forgjeves. For i første omgang er det bare business-kunder som får tilgang. Microsoft ruller først ut web-versjonene for privatpersoner neste måned.

Lekt med tanken lenge
Microsoft har allerede lagt en gratis betaversjon ut på nett som alle kan laste ned. De har også gratis lagring og deling av Office-dokumenter på nettet.

Men det betinger altså at du har programvaren installert. Og for Exchange-brukere finnes det en webbasert versjon av Outlook , så noen helt ny tanke er dette ikke . Adobe har en god stund hatt en web-versjon av prestisjeprogrammet Photoshop liggende ute.

Flere alternativer
Google har med sitt Google Docs-tilbud en rekke nyttige, nettbaserte kontorprogrammer liggende ute til gratis avbenyttelse – flere av dem konkurrerer direkte med Office.

Og om du vil ha en fullblods, gratis (og lovlig) Office-pakke installert på maskinen din, kan du laste ned OpenOffice.org.

Stort flertall bruker den
Den første meldingen om den kommende web-versjonen brakte vi 14. juli 2009. En gjennomgang av nyhetene i Office 2010 finner du på DinSide.no.

81 prosent av USAs arbeidstakere bruker i dag Microsoft Office 2007, i følge Forrester Research. Og kontorpakken er uten tvil verdens mest brukte, med god margin.

Kilder:
Microsoft.com
Microsofts offisielle Web Apps blogg
Yahoo Technology News/AP

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse